Misstänkta legoknektar riskerar dödsstraff

Mysteriet med de 64 personerna på ett flygplan, som den gångna helgen landade i Harare i Zimbabwe är på väg att förvandlas till ett verkligt drama. De riskerar alla dödsstraff, meddelar zimbabwiska myndigheter på onsdagen. De tror att de är legosoldater på väg att utföra en statskupp någonstans i Afrika.

Krigshundar, kallas de i en romantitel.

I Afrika har de alltid haft en födkrok, men nu håller det på att gå alldeles snett för ett drygt 60-tal av dem; 20 sydafrikaner, 18 namibier, 23 angolaner, två kongoleser och en zimbabwier med sydafrikanskt pass, plus en britt och ett par sydafrikaner till.

Först, när historien började rullas upp, var det bara ett flygplan, som var mystiskt kvarhållet på Harares flygplats.

Planet var tidigare amerikanskt, men såldes för någon vecka sedan till ett skumt brittiskt bolag registrerat i ett skatteparadis, men med samma kontorsadress som ett sydafrikanskt legoknektbolag.

Flygningen norrut från Johannesburg var klart skum, mellanlandning på Wonderboom utanför Pretoria, apartheidregimens gamla flygbas för hemliga operationer i angränsande stater och sedan upplockning på en annan flygplats i norra Sydafrika av 64 välbyggda män. Därefter ytterligare en mellanlandning i Harare, officiellt för att tanka, troligare för att plocka upp en vapenlast, som två av sällskapets anförare varit där och köpt.

Skumt, för inte behöver man tanka upp ett flygplan en timme efter start. Inte behöver man köpa gruvutrustning i Zimbabwe, som de påstod. Sådant finns det mycket mer och bättre av i gruvnationen Sydafrika.

Inte var de bara besättning om tre plus fyra lastare ombord, som piloten meddelade flygledartornet, utan 64 man till, gömda i lastutrymmet.

Skumt var det också med de två som stod och väntade på planet; en britt, före detta medlem i den militära specialstyrkan SAS, och en sydafrikan med motsvarande sydafrikanska militära bakgrund.

Riktigt skum är också en tredje sydafrikan, Simon Witherspoon, som nu framträder som talesmän för sällskapet.

Witherspoon är en av verklighetens krigshundar, som välkänd sydafrikansk legosoldat i bolaget Executive Outcome, vars verksamhet har varit krigföring i Elfenbenskusten och militärkupp på Comorerna.

Anknytning till det här sällskapet, som nu icke särskilt avundsvärt sitter i zimbabwiskt fängelse och eventuellt riskerar dödsstraff, rapporteras en annan mystisk grupp män ha; en femtonmannastyrka, också misstänkta legosoldater, som fångats in uppe i Ekvatorial-Guinnea.

Där har kupprykten en tid ymnigt florerat, men tack vare varningar från Sydafrika och Angola, sa presidenten, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, på onsdagen, hade kuppen förhindras.

Ett multinationellt oljebolag, skulle enligt presidenten, ha legat bakom kuppförsöket, i konspiration med en exiloppositionell.

Mer intrikata detaljer väntar säkert, när epilogen kan skrivas.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".