Övergångsregler bekymmer för EU

I hela EU pågår det nu arbete med att på olika sätt stoppa de nya EU-ländernas medborgare från att få fritt tillträde till nuvarande EU-länders arbetsmarknad. Genomgående för de olika länderna är kravet på arbetstillstånd även om det kravet kan utformas på olika sätt.

Tyskland och Österrike har i motsats till många andra länder redan från början sagt att de vill vänta så länge det går med att öppna sina arbetsmarknader. Så länge det går betyder att det är möjligt att vänta sju år.

Tyskland tar ändå emot arbetskraft men det krävs arbetstillstånd och det finns dessutom kvoter för hur många som får komma.

Måste ha arbete
Österrike har ett liknande system men där är det arbetsgivaren som söker tillståndet. Vilket i praktiken betyder att den sökande måste ha ett jobb klart för att få komma in till Österrike.

Många länder ställer exakt samma krav på medborgare från nya EU-länder som på medborgare från länder utanför EU. Det skulle så fall inte spela någon roll om den arbetssökande kommer från Slovenien eller Somalia.

Det finns dock luckor i likabehandlingen. Frankrike och Spanien säger att medborgare från nya EU-länder ändå ska prioriteras. Hur det urvalet sker är oklart.

Arbetstillstånd i Norden
I de nordiska EU-länderna Sverige, Finland och Danmark ser det ut att bli arbetstillstånd som gäller. Hur viktigt arbetstillståndet är demonstreras extra tydligt i Danmark där tillståndet dras tillbaka om anställningen upphör.

I Holland ska det gå lätt att få arbetstillstånd om det bara finns ett anställningskontrakt som följer arbetsmarknadens regler. Holland har i stället valt att göra en ny prövning om antalet arbetstillstånd är mer än 22 000 efter ett år.

Flera varianter
Det finns många varianter på hur de nya EU-medborgarna ska stoppas. Irland har valt att den som ska ha sociala förmåner på Irland måste ha varit bosatt där under två års tid. Det är en regel som är rättvis på det sättet att den ska gälla alla.

Alla regler som nu konstrueras har en sak som är helt gemensam för alla. Senast 1 maj år 2011 gäller de inte längre. Då har alla EU-medborgare full frihet på hela EU:s arbetsmarknad.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".