Fler EU-länder planerar DNA-tester av flyktingar

Beskedet om att den svenska regeringen planerar att göra det möjligt att DNA-testa familjer som kommer till Sverige, som anhöriga till flyktingar som beviljats uppehållstillstånd, har väckt livlig debatt. Om några år kan den typen av tester av flyktingar införas i hela EU.

Det finns ett förslag till ett nytt EU-direktiv om hur familjeåterförening ska skötas i EU-länderna. Det håller nu på att slutbehandlas av Europaparlamentet.

Direktivet gäller personer som kommer från länder utanför EU och som vill återförenas med familjemedlemmar, som redan fått uppehållstillstånd i ett EU-land.

Ingen direkt tillåtelse
När riktlinjerna för direktivet arbetades fram förra året ansågs DNA-tester för att säkerställa släktskap vara en tänkbar möjlighet, men det finns ingen paragraf i det färdiga lagförslaget som uttryckligen ger EU-länderna tillåtelse att DNA-testa flyktingar.

En taleskvinna för EU-kommissionen förklarar att eftersom det inte står något skrivet om detta i lagförslaget är det heller inte förbjudet att införa DNA-tester.

Det betyder att EU-länderna självständigt får avgöra om de ska DNA-testa personer, som åberopar familjeskäl när de ansöker om uppehållstillstånd.

EU-kommissionen hävdar att diskussionerna om möjligheten att DNA-testa flyktingar förts med positiva förtecken och att metoden ska användas för att göra det möjligt för familjer att återförenas.

Man säger också att DNA-tester kan användas för att förhindra att familjeåterförening blir en täckmantel för att utnyttja minderåriga sexuellt eller som billig arbetskraft.

Parlamentet försiktigare
Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter kräver stor återhållsamhet med DNA-tester av flyktingar. Dels för att undersökningarna kan vara kränkande och dels för att de är dyra.

Det kan bli de som söker uppehållstillstånd som tvingas betala.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".