Teracom hotas av konkurs

Det statligt ägda bolaget Teracom som sköter radio och tv-sändarna i Sverige hotas av konkurs. Enligt hemliga handlingar som Ekot tagit del av är ekonomin så svag i Teracom att det finns risk för att bankerna säger upp lånen.
Teracom har hamnat i en mycket svår ekonomisk kris. Soliditeten, måttet på företagets ekonomiska styrka, beräknas vara under 30 procent nu i början av året.Det ger bankerna rätt att säga upp lånen. Företaget har begärt en kreditgaranti på 2 miljarder kronor från staten för att lugna bankerna och för att överleva den närmaste tiden. ''Utan kapitaltillskott från ägaren äventyras bolagets existens'' står det i ett hemligstämplad rapport från Teracom till kulturdepartementet. Dessutom vill Teracom ha 825 miljoner kronor för att stärka kassan.''Det är ett tillskott som helt enkelt behövs om inte bolaget skall riskera att gå överstyr, enligt Teracoms brev. Kulturminister Marita Ulvskog vill stödja företaget och har lagt förslag till riksdagen som enligt planerna ska tas i slutet av februari. Men stödet kan bryta mot EU:s konkurrensregler och dessutom mot dom svenska budgetreglerna. Riksgäldskontorets chef Tomas Franzén har förklarat att om en kredit på 2 milarder kronor ska ges, måste en riskpremie tas ut, en avgift som blir större ju osäkrare krediten är, och som i det här fallet kan bli så stor att Teracom inte kan betala den. Teracoms problem har uppstått i och med utbyggnaden och lanseringen av det marksända digitala tv-nätet. Bl.a. kostnader för reklamkillen Robert i rutan. Digitalboxar stöds med 1 880 kronor per box. Situationen är närmast desperat och Teracom har t.ex. föreslagit att Kaknästornet i Stockholm skulle säljas för att få fram pengar. Något som Marita Ulvskog inte ville gå med på. Däremot säljs flera dotterbolag för att få fram pengar. Teracom ska koncentrera sej på kärnverksamheten. Teracom kräver av politikerna i riksdagen bl.a. att den marksända digitala tv:n ska få samma möjligheter att sända reklam som satelit-sända tv:n har. Teracom vill också ha ett löfte om att dom nuvarande analoga tv-sändarna ska stängas av 2007. Det skulle sätta press på alla som vill se TV1, TV2 och TV4 att skaffa en digitalbox. TGM-förslag: Det statligt ägda bolaget Teracom som sköter radio och tv-sändningarna i Sverige hotas av konkurs. Enligt hemliga handlingar som Ekot tagit del av är ekonomin så svag i Teracom att det finns risk för att bankerna säger upp lånen. Teracom har begärt två miljarder kronor i statlig garanti och 825 miljoner i bidrag av riksdagen, men ett stöd därifrån kan bryta mot EU:s konkurrensregler: ''Utan kapitaltillskott från ägaren äventyras bolagets existens'' står det i en hemligstämplad rapport från Teracom till kulturdepartementet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".