Biståndspengar till Bam når inte fram

Nu slår den iranska hjälporganisationen Röda Halvmånen larm. Västliga och andra biståndsgivare lovade guld och gröna skogar i samband med jordbävningskatastrofen i Bam i sydöstra Iran i slutet av december. Men pengarna kommer inte fram när de som bäst behövs. Samtidigt börjar situationen i den totalförstörda staden bli mycket orolig.

Bara en tiondel av de pengar som väst, grannländer och ideella internationella organisationer har lovat att skicka har nått fram till Iran eller till Röda Halvmånen. Pengarna ska gå till att ordna ett drägligt boende för katastrofoffren.

Bostadssituationen oroar
Mat, vatten och sjukvårdssituationen är nu under kontroll i Bam, däremot börjar nu oron sprida sig för att de flesta av de 52 000 familjerna som i dag bor i tält inte kommer att få några baracker som de har blivit lovade tidigare.

Tältlivet under vintermånaderna har tärt på de psykiskt och fysiskt drabbade Bam-borna som på bara några sekunder på annandag jul fick sina liv förstörda.

Var femte person i området dödades och de flesta blev hemlösa med allt de ägde begravt under husmassorna. De flesta av de tältboende familjerna har blivit lovade baracker i mars månad men väldigt få baracker finns synliga.

Blodiga incidenter
Att Röda Halvmånen nu närmast desperat slår larm är väntat. I slutet av förra veckan och i helgen inträffade flera blodiga incidenter i Bam när uppretade jordbävningsoffer protesterade mot den uteblivna hjälpen.

Två personer skottskadades när polisen öppnade eld. Många av de förtvivlade demonstranterna greps. Situationen var ett tag så allvarlig att till exempel internationella Röda Korset förberedde en eventuell evakuering av sin personal på platsen, berättar svenska Röda Korsets generalsekreterare, Christer Zettergren för Ekot.

Missnöjet jäser
Just nu råder återigen lugn i Bam men det är kanske ett bedrägligt lugn eftersom missnöjet fortsätter att jäsa.

Enligt svenska Röda Korset som förmedlar hjälp även från svenska biståndsorganet Sida har dessa pengar i alla fall kommit fram.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".