Minskade kostnader för läkemedel

Landstingens kostnader för läkemedel ökar inte längre. Förra året ökade priserna betydligt mindre än tidigare år och de första månaderna i år har läkemedelskostnaderna för landstingen till och med minskat.

Det finns flera förklaringar till trendbrottet, enligt Thony Björk, som är informationsdirektör hos Apoteket.

– Det är några orsaker till den här förändringen, dels reformen där vi byter läkemedel till det billigaste på apoteket i kombination med stora läkemedel där patenten gått ut och priserna sänkts, säger Thony Björk, på Apoteket.

Landstingen bekostar högkostnadsskyddet för läkemedel, det vill säga den del av läkemedelskostnaden som privatpersoner inte själva betalar.

Lägre ökning i år
I och med det står landstingen för den största delen av kostnaderna för läkemedel. De senaste åren har kostnaderna ökat stadigt med runt åtta till tio procent per år.

Förra året stannade ökningen av och blev drygt två procent. Under januari och februari i år har kostnaden till och med minskat jämfört med samma period förra året.

Bytt till billigare preparat
Förklaringen är att Apoteket konsekvent byter ut förskrivna läkemedel mot billigare varianter, något som inte bara landstingen utan även konsumenterna tjänar på, säger Thony Björk.

– För konsumenten har det blivit billigare eftersom de står för sin egna andel av läkemedelskostnaden och också konsumenten har tjänat på ett generiskt byte, att vi byter dyra läkemedel till billigare, säger Thony Björk, informationsdirektör hos Apoteket.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".