Donationer kan hjälpa forskningen

Oberoende forskning kan bedrivas med hjälp av välgörenhetspengar från förmögna utlandssvenskar. Ja, på så vis hoppas Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi vid Linköpings universitet, att forskningen på landets universitet ska kunna komma tillrätta med bristande anslag.

I dag presentarde han sina idéer i en ny bok, och han menar att det finns mycket pengar att hämta via donationer. 

I USA är donationer en utbredd folkrörelse enligt Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi vid Linköpings Universitet. Varje år ger amerikanerna bort närmare 2 400 miljarder kronor, en tredjedel går då till forskning. Och detta är tio gånger mer än i Sverige. En förklaring till skillnaden är att det i USA finns skattelättnader de som donerar pengar.

Att de skattefinansierade forskningsanslagen minskar i Sverige oroar Pontus Braunerhjelm som hoppas att man ska kunna få förmögna svenskar i utlandet att bli mer givmilda. Nära 500 miljarder kronor finns hos svenskar i utlandet enligt Riksskatteverkets beräkningar. Och visst kan väl skattelättnader hjälpa donationsviljan tror han, men ännu viktigare är det att skapa ett nytt samhällskontrakt - vilket innebär att man vill ge tillbaka pengar till det samhälle som hjälpt en att bygga sin förmögenhet.

För amerikaner är det självklart att skänka bort pengar om man är förmögen. Främsta motiven för många amerikaner är social status och religiösövertygelse. En som vet är amerikanen David Monson framgångsrik företagsledare i Minnesota - på besök i Stockholm. Han berättar att hans fru och han skänker bort halva sin inkomst av moraliska skäl men skattelättnaderna gör att det blir mer.

Caroline Kiepels

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".