Rekordstort handelsbalansunderskott i USA

Underskottet i den amerikanska handelsbalansen var rekordstort i januari, 43,1 miljarder dollar. Det kommer att leda till nya krav på politiska åtgärder, men statistiken är inte enbart negativ

Aldrig tidigare har det varit en sådan obalans mellan värdet på det USA importerar och det landet exporterar - att importen ligger på så hög nivå som drygt 132 miljarder dollar, är ett tecken på att de amerikanska konsumenterna tycker sig ha allt bättre ekonomi och handlar mer utländska varor.

Men det går fortsatt trögt med exporten, trots att det fallande dollarvärdet gör att amerikanska produkter blivit billigare. Det är inte minst mat och jordbruksprodukter som säljer sämre, delvis förklarat av turbulensen kring det första fallet av galna ko-sjukan i USA i slutet av förra året.

Underskottet i handeln med den största handelspartnern, Kina, ökade till 11,5 miljarder dollar, vilket kommer att leda till nya krav på president Bush att pressa Pekingregeringen att ta bort låsningen av den kinesisa valutan gentemot dollarn, en politik som kritikerna anser givit kinesiska företag fördelar i världshandeln.

Frågan är extra känslig detta presidentvalsår då frågan om frihandel och sysselsättning är en av de hetaste. Ekonomen Mark Witner på Wachovia beskriver problemet:

- Det är en sak att tala om alla fördelar med frihandel, något ekonomerna är ense om, en annan att åka till de små städer som påverkas och där jobben försvinner utomlands, säger Witner - och sätter fingret på något som kommer att bli en svår balansgång i valdebatten för både president George Bush och hans utmanare John Kerry.

Anders Ask / New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista