Sommarjobbare på kyrkogård. Arkivbild: Lars Epstein

Färre sommarjobb när kommunerna sparar

Sommarjobben kommer att bli färre i år. Enligt Arbetsmarknadsstyrelsen beror det på att kommunerna sparar och inte tillsätter lika många vikariat som förr. I exempelvis Uppsala stod den offentliga sektorn tidigare för 60 procent av de lediga sommarvikariaten, nu är andelen bara 40 procent.

Vid en av datorerna på arbetsförmedlingen i Uppsala sitter nyutbildade akademikern Maria Jansson och letar efter sommarjobb. Med fem års studier bakom sig föredrar hon så klart ett arbete inom sitt område, exempelvis läkemedelsindustrin, men det har hittills varit svårt att hitta.

Därför söker hon nu både kvalificerade jobb och enklare tillfälliga jobb, så att hon klarar sig över sommaren.

– Helst vill jag ha något som relaterar till min utbildning men även servicejobb, som är lite lättare att få, säger Maria Jansson.

Men vad är du utbildad till?

– Civilingenjör i kemi och läkemedel.

Om du inte får det där labbjobbet, vad tror du att du gör i sommar då?

– Då kommer jag att servera på en restaurang som jag jobbade på förra sommaren.

Anställer inte vikarier
Det finns inte några exakta siffror på hur mycket färre sommarjobb det kommer att finnas i år, men klart är att de blir betydligt färre, enligt AMS prognoschef Tord Strannefors.

Kanske blir minskningen 10 procent, säger han, och förklarar bortfallet med att kommuner och landsting inte kommer att anställa vikarier för alla de som tar semester.

Inga pengar
Kommunernas pengar räcker helt enkelt inte och det är en bild som bekräftas av Jan-Eric Nyström, kontorschef på Arbetsförmedlingen i Uppsala.

– Den offentliga förvaltningen, kommun, landsting och även staten, rekryterar betydligt mer begränsat än tidigare.

Vad beror det på?
– Det beror framför allt på att man inte har pengar att anställa.

I Uppsala brukar 60 procent av sommarjobben komma från den offentliga sektorn. Men i år räknar Jan-Eric Nyström med att den siffran ska minska till 40 procent.

– Vi har inte facit klart än men vi kan se att av den totala kakan så har kommun, stat och landsting tidigare stått för en betydande del av de jobb som vi fått in. I år så ligger det nere på 40 procent av den totala kakan i länet.

Michael Österlund
michael.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista