Krafttag mot nedskräpning av Nordsjön

Inom de närmaste veckorna startar städningen av stränderna längs Västkusten för att ta hand om de tusentals ton skräp som spolats iland sedan i höstas. Nu får regeringen kritik från miljörörelsen för att det internationella arbetet för att minska dumpningen av sopor i Nordsjön varit otillräckligt.

– Jag tycker att man kan göra mycket mer på att trycka på internationellt och fram för allt vässa lagstiftningen så att man år får kraftfulla sanktioner för idag är det väldigt urvattnade möjligheter att klämma åt de här rederierna. Det säger Svante Axelsson som är generalsekreterare i Svenska Naturskyddsföreningen.

Varje år slängs 20 000 ton skräp rätt ut i Nordsjön. Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen talar om den internationella handelsflottan som en miljöbov. Men skräpet kommer också från yrkesfiskare, oljeplattformar, fritidsbåtar och helt vanliga européer.

Drivor av skräp längs stränderna
Strandstädaren Per-Joel Andersson inspekterar höstens och vinterns sopskörd i Sotenäs kommun i Bohuslän och där talar skräpdrivorna i naturreservatet Ramsvik sitt osminkade språk.

– Det mesta är ju plast, förpackningar av alla sorter, dunkar, fiksölådor, bygghjälmar, stövlar handskar, det går inte att räkna upp allt. Allt man kan tänka sig faktiskt.

Mellan 80 och 90 procent av det som spolas i land är plast men det är en liten del av de 20 000 ton skräp som årligen dumpas i Nordsjön. Det mesta av skräpet, närmare bestämt 70 procent sjunker ner till botten, resten flyter omkring eller spolas iland.

Krafttag behövs
Risken för att upptäckas och sedan ställas inför rätta i en domstol för att ha dumpat skräp i havet är obefintlig. Det här gäller inom praktiskt taget hela EU eller länderna kring Nordsjön.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson kräver att den svenska regeringen agerar på ett betydligt mer kraftfullt sätt, framför allt internationellt.

– Jag tror att man måste jobba internationellt här och sedan är det ju så att staten också kan öka stödet för miljöövervakningen och kustbevakningens möjlighet att upptäcka brott. Här har man ju inte resurser så det räcker för att verkligen klargöra vilka som har orskat olika utsläpp. Så det är väl en hemläxa som regeringen kan ta på sig, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".