Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"I Libyen har kvinnor det bättre än män"

Libyens ledare Muammar Khadaffi håller sin befolkning i ett järngrepp. Politiska partier är förbjudna, det finns inget parlament och inga fackföreningar och landet styrs helt av Khadaffis politiska doktriner. Men jämfört med andra länder i regionen så har Libyens kvinnor stora fri- och rättigheter.

– Kvinnorna i Libyen har det bättre än männen, säger Ofran, 21.
Ofran läser ekonomi på fatah-universitet i libyens huvudstad Tripoli och i hennes klass går det fler kvinnor än män. Så är det på alla kurser på universitetet.

Kvinnor får göra allt som männen får här, säger Ofran. Kvinnor får ta initiativ till skilsmässa, de får ärva och äga egendom och starta företag. Vi har till och med fler rättigheter.

– Om en man vill skilja sig från sin hustru tillfaller till exempel huset automatiskt kvinnan, säger Ofran

Skrev om kvinnans roll
När Libyens ledare Muammar Khadaffi på 1970-talet samlade sin politiska och sociala filosofi i den gröna boken, ägnade han ett långt avsnitt åt just kvinnans roll i samhället.

Alla övriga samhällen ser idag på kvinnan som en handelsvara. Orienten ser henne som en handelsvara medan västvärlden förnekar hennes kvinnlighet, skrev Khadaffi.

Kvinnliga livvakter
Khadaffi ansåg att kvinnor ska finnas överallt i samhället och idag finns både kvinnliga poliser och soldater.

De som har väckt mest uppmärksamhet är den helt kvinnliga livvaktsstyrkan som Khaddafi ständigt omger sig med.

Khadaffi har vid flera tillfällen utsatts för mordförsök, flera av livvakterna har dött i tjänsten, men han själv har så vitt det är känt aldrig kommit till skada.

Hårda familjeregler
Men trots att Khadaffis ord är lag här har han inte lyckats genomföra alla sina idéer om kvinnors frigörelse.

Ett förslag om allmän kvinnlig värnplikt tvingades Khadaffi till och med ta tillbaka kort efter att han infört det. De patriarkala traditionerna är helt enkelt för djupt rotade.

De restriktioner som 21-åriga Ofran känner av kommer just från familjen och inte från samhället.

– Samhället ger mig samma rättigheter som männen, men jag måste lyda familjens regler. Jag får till exempel inte gå ut efter klockan nio på kvällen, säger Ofran.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".