Dykare stämmer norska staten

I Norge ska nu 150 dykare, som varit med och byggt upp den norska oljeindustrin, stämma staten. Anledningen är de hjärnskador, psykiska problem och lungskador de fått av de stora djupen. Bland dykarna finns också några svenskar.

Frågan har diskuterats under många år i Norge.

Regeringen och stortinget har kommit överens om 2,5 miljoner kronor var i ersättning till Nordsjödykarna, men det är alldeles för lite för lidandet, anser dykarna. De flesta är helt arbetshandikappade.

– Det visste att det skulle ge skador men det här var priset Norge fick betala för att få upp olja. Vi är priset, säger Tom Eng, en av dykarna.

Vill stämma staten
Pionjärdykarna är ett svart kapitel i historien om det norska oljeäventyret.

Många lider av hjärnskador, psykiska problem och skador på lungorna efter att ha dykt ned i de stora djupen. Cirka 150 dykare, som fortfarande lever, förbereder nu en stämningsansökan mot staten efter erbjudandet om ersättningen.

Bland dykarna finns också några svenskar.

Enats om ersättning
Den utdragna processen har pågått i tolv år och politikerna vill sätta punkt.

Regeringen och stortinget har enats om att ge dykarna en ersättning på upp till 2,5 miljoner norska kronor var. Det gäller dykare som arbetat mellan 1965 och 1990.

Politikerna tycker att det här är ett sätt av visa ansvar och att ersättningen är bra även om den aldrig kan kompensera lidandet.

Känner sig utnyttjade
Men Nordsjödykarna anser att summan är alldeles för liten för liv som är förstörda. De tycker att de blev utnyttjade som försökskaniner.

Vi var stolta över att vara med och fick höra att jobbet vi gjorde aldrig skulle glömmas bort, säger Tom Eng.

– Vi trodde på det. Vi bet ihop och gjorde det omöjliga. Ingen av oss hade dykarcertifikat längre än till 60 meter och vi dykte ner till 400 meter.

Vissa dykare satte världsrekord i djup. De borrade och byggde ledningar på upp till 500 meters djup, trots att de inte var certifierade för det.

Flera har begått självmord
Pionjärdykarna menar att staten och oljebolagen manipulerade forskningsresultaten om effekterna på hälsan.

De allra flesta av de 150 dykarna är helt arbetshandikappade sedan många år tillbaka och det har skapat problem för den privata ekonomin.

Enligt dykarnas talesman, Henning Haug, har dessutom 18 dykare begått självmord.

Problem med minnet
Inte i något modernt samhälle så har en sån liten yrkesgruppp betytt så mycket för ett lands nationalekonomi, säger talesmannen.

Tom Eng säger att hans minne inte fungerar som det ska. Jag minns inte vad jag gjorde med min son igår, säger han.

– Jag vet bara att jag följde honom till skolan men vad vi pratade om har jag ingen aning om, säger Tom Eng.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".