1 av 2
Olle Adolphson Arkivbild: Tobias Röstlund/PRB
2 av 2
Generationskamraterna Sven-Bertil Taube, Ulla Sjöblom och Olle Adolphson Arkivbild: SVT Bild

Trubaduren Olle Adolphson död

Trubaduren och kompositören Olle Adolphson är död. Han blev 69 år. Adolphsons stora, folkliga, genombrott kom i början av 60-talet.

Olle Adolphson föddes 1934, smått känd redan då, pappa var skådespelaren Edvin Adolphson. Men sonen gick inte i sin pappas fotspår. Han började istället skriva visor redan i skolan.

I Spanien lärde han sig spela gitarr. 1957 vann han en radiotävling och var med i radio och tonsatte Beppe Wolgers underfundiga texter, om djuret plur från aliaska som får regnet att plaska och andra okända djur.

Andra välkända visor han skrivit själv är Trubbel och balladen om grabbarna som gick till Tegelbacken för att skipa rätt.

Hans stora förebild var Evert Taube. Olle Adolphson var alltid välklädd, ville hellre bli kallad författare och artist än vissångare. Han målade och tecknade också.

Olle Adolphson fick ta emot flera utmärkelser, bland andra Åkerströmstipendiet, Cornelisstipendiet och Svenska visakademiens stora pris. Han skrev flera vissamlingar och körararrangemang. Han var med i barnprogram i tv.

Olle Adolphson gillade barn och hade förmågan att se deras lek och fantasier som en del av deras verklighet - som i visan Det gåtfulla folket.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista