Deflation i Norge räntan väntas sänkas i dag

Vårt dyra grannland Norge har för första gången sedan sextiotalet en negativ prisutveckling - deflation. Och det här trots den kraftiga farten i räntesänkningarna. Och idag förväntas ytterligare en sänkning av styrräntan så att Norge ska kunna nå sitt inflationsmål på sikt.

Den negativa prisutvecklingen överraskar banker och analytiker i Norge. Priserna har sjunkit med 0,1 procent när man jämför februari i år med samma månad förra året. Siffrorna kommer från norska statistiska centralbyrån.

Talet är det den norska centralbanken, Norges bank, rättar sig efter när det gäller inflationsmålet. Precis som i Sverige så har Norge ett sådant mål och den norska ambitionen är att nå en inflation på 2,5 procent på två års sikt, men det talet är långt bort i horisonten nu. Förklaringarna till den negativa prisutvecklingen är bland annat lägre importpriser, priskriget på flygresor och sänkta dagistaxor.

Finansministern tror att den negativa prisutvecklingen kommer att hålla i sig några månader till. Men han menar att även om prisutvecklingstalet nu har ett minustecken framför sig så är det missvisande att använda begreppet deflation om situationen i Norge. Han tycker att utvecklingen var väntad.  Självklart sjunker till exempel dagisavgifterna när staten bidrar med mer mer pengar, säger han till norska medier.

Norges banks många räntesänkningar har alltså inte hjälpt landet att närma sig inflationsmålet. Idag ligger styrräntan på 2 procent, lägre än den svenska. Nu är många spända på Norges banks beslut idag, torsdag. De flesta förväntar sig ytterligare en räntesänkning efter de senaste uppgifterna om prisutvecklingen. Frågan, anser anlytikerna, är bara hur hårt centralbankschefen trampar på gaspedalen. Analytikerna tror på en styrränta så låg som på 1,5 procent efter dagens beslut.

Beatrice Janzon, Oslo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".