Kommunerna hårdare mot föräldrar som inte betalar dagisavgift

Kommunerna har blivit hårdare mot föräldrar som inte betalar avgiften för barnomsorg. 95 procent av kommunerna stänger av barnen från barnomsorgen om inte föräldrarna betalar. Det visar en enkät som tidningen Kommunaktuellt har gjort.

Uddevalla är en av de kommuner som skärpt rutinerna med tätare kontroller och påminnelser till dem som inte betalar sina barnomsorgsräkningar.

– Ja det är självklart att vi erbjuder en tjänst som vi tar betalt för och man kan säga att det är en rättvisefråga för föräldrar som prioriterar de här räkningarna först gentemot föräldrar som inte betalar alls, säger Gudrun Törner, barnomsorgssekreterare.

Skärpta regler
De senaste tre åren har 3 047 barn stängts av från barnomsorgen som en följd av att föräldrarna inte betalat och att kommunerna skärpt reglerna.

I Uddevalla är det 42 barn som på detta sätt mist sin plats på dagis eller fritids. Frågan är vad händer med dem?

– Ja det undrar vi också ibland. Det är en ganska obehaglig arbetsuppgift att stänga av barn från barnomsorgen, det vill jag ju säga.

”Många påminnelser innan avstängning”
Om det gäller förskolebarn som har rätt till särskilt stöd kan inte kommunen stänga av dem helt. De har rätt till tre timmars barnomsorg per dag. Samma sak gäller de fyra- och femåringar som har rätt till allmän förskola, också tre timmar om dagen.

Att barnen drabbas av de hårdare kraven kan inte kommunen ta ansvar för, säger Gudrun Törner.

– När man kommer så långt som till en avstängning har föräldrarna fått påminnelse, hot om inkasso, ett brev om att om ni inte betalar stängs barnen av och till slut får de ett slutgiltigt brev att nu är barnen avstängda från det och det datumet. Det är ju ett föräldraansvar, det får man inte glömma bort. Föräldrarna måste ju ta sitt ansvar, det här är viktigt för barnen, det här måste jag betala.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".