Landstingen växer trots sparkrav

Antalet anställda i landstingen fortsätter att öka, trots ekonomisk kris och att landstingen försöker dra ned personalen. Under 2003 ökade personalen med 1000 personer.

I landstinget i Sörmland ökade personalen med två procent, säger Ingrid Mårselius som är tillförordnad landstingsdirektör.

– Jag kan förstå att det här rimmar dåligt med våra ekonomiska förutsättningar. Det är så att landstinget i Sörmland har påbörjat sin ekonomiska översyn lite senare än våra grannlandsting uppenbarligen har gjort. Vi har sedan oktober 2003 väldigt kraftfulla restrektioner när det gäller nyanställningar och inhyrningar av personal.

Ändå anställer ni?

– Precis. Men vi måste bli färre. Vi kommer att behöva jobba med ett kraftfullt omställningsarbete de närmaste två åren.

Landstinget i Sörmland är ett av de många landsting och regioner som brottas med stora ekonomiska problem. De närmaste två åren ska 200 miljoner sparas. Samtidigt har personalstyrkan ökat med 126 personer.

Både gasa och bromsa
Men det är en rävsax som Sörmlandslandstinget och många andra landsting sitter i, där det gäller att både dra ned totalt och öka på viktiga områden som är eftersatta.

Totalt fanns 251 000 månadsavlönade personer i landstingen förra året. Det är en ökning med drygt 1000 personer på ett år visar siffror från Landstingsförbundets personalstatistik, uppger tidningen Landstingsvärlden. Nyanställningarna gäller vården, bland annat läkare, kuratorer och logopeder.

Fem miljarder back
Landstingen och regionerna gick förra året med runt fem miljarder kronor i minus. Nu ska handlingsplanerna och krismedvetandet omsättas i praktiken. Det blir inte lätt, medger Sörmlandslandstingets Ingrid Mårselius.

– Vi måste ha ett mycket tuffare tryck ute i verksamheterna så att man inte anställer folk.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".