Vårdanställda smittade av TBC

Tre anställda inom hemtjänsten i Karlskrona har smittats av TBC när de arbetade med en vårdtagare som visade sig ha tuberkulos. Enligt Smittskyddsinstitutet är TBC mycket ovanligt i Sverige och det i sig innebär en risk för spridning.

– Största faran är nog att tuberkulos är så sällsynt i Sverige att man förbiser diagnosen. Det finns ju inte underlag för att det skulle bli någon större epidemi i Sverige, eller större ökning däremot lokala utbrott och smittspridning på grund ava att man misar diagnosen, säger Victoria Romanus som är överläkare på Smittskyddsinstitutet.

De tre anställda i hemtjänsten i Karlskrona har smittats av en form av TBC som inte anses farlig med rätt behandling.

Få svenskfödda smittas
Varje år insjuknar 420 personer i TBC, 300 av dem kommer från länder där tuberkulos är vanligt förekommande; från länder i Afrika, Asien, Latinamerika och Öst- och Centraleuropa.

De flesta svenskar som insjuknar är äldre personer och har troligtvis smittats i början av 1900-talet då tuberkulos var vanligt även i Sverige. Förutom de äldre är de just sjukvårdsanställda som kan drabbas.

– Det är klart att man kan utsättas för smitta om man vårdar TBC-sjuka, säger Victoria Romanus.

Kan man skydda sig som vårdpersonal mot smitta?

– Ja man kan bära munskydd och undvika att bli hostad i ansiktet.

Inte motiverat vaccinera alla barn
Fram till 1975 vaccinerades alla barn mot TBC. Idag är det bara de som anses tillhöra riskgruppen, det vill säga barn till föräldrar som kommer från länder med TBC, som vaccineras.

Vaccinet ger barn ett bra skydd mot allvarliga former av TBC, men skyddet avtar med tiden och har en sämre effekt vid vuxen ålder.

– I den svenskfödda befolkningen är TBC mycket sällsynt idag så det är inte motiverat att vaccinera 100 000 barn per årskull eftersom de allra flesta aldrig blir utsatta för smitta, säger Romanus.

Även om Sverige är det land som har den lägsta förekomsten av TBC i världen så måste riskgrupperna uppmärksammas mer, menar överläkare Victoria Romanus.

– Tidig diagnos och behandlig av dem som är smittade och sjuka på grund av TBC, det är det bästa för att fröhindra smittspridning, säger Victoria Romanus.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".