HomO driver lesbiska krogkyssen vidare

Det lesbiska par som anser att de blev diskriminerade på en krog men förlorade i tingsrätten får nu en ny parallell civilrättslig prövning. Det är HomO, ombudsmannen mot diskriminering av sexuell läggning, Hans Ytterberg som stämt krögaren med stöd av den nya diskrimineringslagen som trädde i kraft i somras.

– Jag har försökt få en uppgörelse i godo med restaurangbolaget men de har avvisat alla diskussioner om en förlikning och då finns det ingen annan väg att gå än att väcka talan i domstol, säger Hans Ytterberg.

Du har stämt restaurangägaren. På hur mycket då?

– 120 000 kronor.

Det var i februari som Stockholms tingsrätt friade den krögare som förra sommaren körde ut ett lesbiskt par från en krog. Paret menade att de blev utkörda eftersom de var lesbiska och hade pussats och kramats, men tingsrätten kunde inte bevisa olaga diskriminering.

Målet är överklagat till hovrätten, men utsikterna att vinna är små, tror Homo Hans Ytterberg. Fällande domar mot olaga diskriminering är väldigt ovanliga.

– De är mycket få. När det gäller diskriminering på grund av sexuell läggning finns det så vitt jag vet ingen enda.

I en landsomfattande kampanj går nu de tre diskrimineringsombudsmännen ut och informerar om den nya möjligheten till rättsskipning för de som anser sig diskriminerade - på grund av etnisk tillhörighet, på grund av handikapp eller på grund av sexuell läggning. För även om anmälningarna ökat sedan i somras menar diskrimineringsombudsmännen att för få känner till den nya lagen.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".