USA-sanktioner på väg att hävas i Libyen

Efter den senaste tidens helomvändning i Libyens utrikespolitik tyder allt mer på att USA snart kommer att lyfta sanktionerna mot landet. Libyens enorma oljetillgångar har utlöst en kapplöpning bland utländska företag för att komma tillbaka till landet. Libyerna ser krasst på de plötsligt ändrade tongångarna från omvärlden.

– De stora företagen vill alla ha sin del av kakan. USA och de stora företagen kommer och tar oljan och hur kommer det att hjälpa oss, säger en libyer som vi kallar Abdullah, som inte vill framträda med sitt riktiga namn.

Många Libyer tror att det är pengarna som får de forna fienderna att nu närma sig varandra. Visst spelar det roll att Libyen utlovat ersättning till familjerna vars anhöriga omkom i Lockerbieattentaten och att landet har öppnat sina vapenprogram för FN:s inspektörer, men den amerikanska regeringens stora intresse för oljan är den egentliga anledningen.

Olje- och gasfyndigheter
De amerikanska oljeföretagen tvingades dra sig ur Libyen när dåvarande presidenten Ronald Reagan införde sanktionerna. Bolagens alla tillgångar finns fortfarande kvar och på onsdagen sa Muammar Gaddafis son, Saif al-Islam, att oljebolagen, mot en avgift, kan få tillbaka sina anläggningar och maskiner.

I huvudstaden Tripoli är hotellen redan fullbokade, där bor utländska affärsmän som undersöker möjligheterna att komma tillbaka så fort som möjligt.

Libyen är en mycket intressant marknad för utländska investerare säger Lennart Aldestam, chef för svenska Ericsson i Libyen.

– Landet är stort samtidigt som befolkningen är liten. Men det som attraherar är ju oljan här i landet och man har knappt börjat med gasfyndigheterna som finns som är enorma.

Sanktioner på väg att hävas
Förhoppningen är att sanktionerna ska upphävas snart, förbudet för amerikaner att resa till Libyen har redan lyfts. Libyern Abdullah tycker att det är på tiden att Libyen nu närmar sig västvärlden, vi bor ju trots allt vid Medelhavet säger han.

– Libyen har två ansikten och även om islossningen sker förvånansvärt snabbt utåt så kommer förändringarna inåt, för den vanlige libyer, betydligt långsammare, säger han.

Caroline Salzinger, Tripoli
caroline.salzinger@sr.se

Ett längre reportage från Libyen sänds i Studio Ett torsdag eftermiddag efter klockan 17.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".