Miljöministern låter kylskåpsbyten vänta

Det blir ingen tvångsomställning vid årsskiftet till freonfria kylskåp i hyreslägenheter. Det säger miljöminister Lena Sommestad, efter Naturvårdsverkets utspel. Fastighetsägarna får några år till på sig.

– Jag kan redan idag skicka signalen att vi är beredda att se över det här så att det inte blir orimliga kostnader förknippade med den här utfasningen, säger miljöminister Lena Sommestad.

Utfasningen betyder helt enkelt övergång till freonfria kylskåp i alla hyreslägenheter. Här vill miljöministern inte ha några tvångsåtgärder mot fastighetsägarna och hyresgästerna.

Kostar tre miljarder
Enligt de allmännyttiga bostadsbolagen, SABO, skulle det kosta tre miljarder att snabbt byta kylskåp i landets kommunägda hus.

SABO har begärt besked av Naturvårdverket vad man egentligen menar med att allt ska vara freonfritt till årsskiftet.

Hela den här trätan började strax före jul, när Naturvårdsverket, plötsligt förklarar att kylskåp i hyreslägenhet ingår i husets yrkesmässiga drift.

Då gäller ett gammat beslut om freonstopp från årsskiftet.

Regeringens jurister kopplas in
Nu säger miljöministern att det inte är rimligt med en så snabb omställning, varken av miljöskäl eller kostnadsskäl.

Men Lena Sommestad vill inte helt ta avstånd från Naturvårdsverkets juridiska tolkning att hyresrättens kylskåp är en yrkesmässig användning, men inte kylskåpen i bostadsrätt och villor.

– Vad juristerna på Naturvårdsverket har pekat på är att det är en tolkning man kan göra och om man inte vill riskera att den tolkningen görs måste vi från regeringens sida uppmärksamma det här problemet. Våra jurister måste se närmare på det, säger miljöminister Lena Sommestad.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se
Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".