Fallande priser drar ned räntan

För första gången sedan slutet av 1990-talet faller de svenska konsumentpriserna. Enligt Statistiska centralbyråns siffror för februari är de 0,3 procent lägre än för ett år sedan.

De nya siffrorna är överraskande låga, enligt Jörgen Appelgren, chefsekonom på banken Nordea. 

– Vi trodde priserna skulle ligga still. Jag tror att vi hade lägst prognos av alla så det är väl många som blivit överraskade, säger Jörgen Appelgren på Nordea. 

Finns det någon förklaring? 

– Nej, det är ju enskildheter här naturligtvis. Det var ordentliga prissänkningar på skor, sex procent, och det hade vi inte räknat med. Det var lite gynnsammare utveckling än vi hade räknat med på andra områden också och nu ligger det en bra bit under än vad folk hade räknat med för bara några månader sedan, säger Jörgen Appelgren. 

Fortsatt låg inflation
Det finns flera tecken på att inflationen kommer att fortsätta att vara låg den närmaste tiden. De svenska löneökningar är måttliga, produktionen är effektivare och importvaror har blivit billigare genom att både kronan är starkare och att den internationella konkurrensen ökat. 

Därmed dröjer det innan det kan bli en ekonomisk överhettning som börjar dra upp priserna. Därför tror nu både Konjunkturinstitutet och många flera bankekonomer att Riksbanken kan komma att sänka räntan när nästa beslut tas i april. Det kan på kort sikt kan vara till glädje för hushållens konsumtion och hushåll som sitter med bostadslån. 

Hotar produktionen
Baksidan av extremt låga räntor är det kan pumpa upp bostadspriserna till riskabla nivåer samtidigt som ett fortsatt prisfall kan göra att allt fler konsumenter väntar med att köpa varor i dag om de tror att det kan biligare om en månad. Detta kan i efterhand slå mot företagens produktion och därmed också mot jobben. 

Även i Norge faller priserna. Sedan i februari förra året har priserna gått ned med 1,7 procent och den norska centralbanken beslöt som en följd av detta att sänka räntan med ytterligare en kvarts procentenhet till 1,75 procent. 

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".