Övergångsregler inget hinder för polsk arbetare

På fredagen presenterar regeringen sitt slutgiltiga förslag till övergångsregler för nya EU-medborgare. Men regeringens övergångsregler kommer inte att stoppa polska byggnadsarbetare och baltiska städerskor från att komma till Sverige och arbeta. Dessa yrkesgrupper är inte att betrakta som arbetstagare utan som uppdragstagare.

– Konsekvenserna är att de här övergångsreglerna som kräver arbetstillstånd blir ett slag i luften. Arbetstillstånd krävs enbart om man har anställning här i Sverige. Så de reglerna kommer ju inte träffa den här typen av arbeten i så fall, säger Kent Källström, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och specialiserad på arbetsrätt.

Genom att införa övergångsregler och kräva arbetstillstånd av människor från Polen och Baltikum vill regeringen motverka lönedumpning, svartjobb och att svenska socialförsäkringar utnyttjas.

Behöver inget tillstånd
Men regeringens förslag riskerar att bli verkningslöst eftersom allt fler yrkesgrupper inte räknas som arbetstagare och därmed inte kan avkrävas arbetstillstånd i Sverige, menar Kent Källström.

Eftersom de betraktas som uppdragstagare behöver de inte söka arbetstillstånd för att arbeta i Sverige. De behöver heller inga f-skattsedlar för att verka i Sverige.

– Det har skett en svängning kan man säga. Vi accepterar att man är näringsidkare även om man egentligen inte har något riktigt företag utan kontoret på fickan, som det heter, säger Kent Källström.

Städdom bekräftar utveckling
Städpersonal, försäljare och byggnadsarbetare är exempel på yrkesgrupper som numera kan verka som uppdragstagare eller företagare på arbetsmarknaden, men som tidigare skulle setts som anställda.

Den utvecklingen bekräftas i en nyligen avkunnad dom i hovrätten för västra Sverige, där en städerska från Litauen inte ansågs vara anställd av de familjer där hon städade.

Förmedlare ordnar jobb
Polske byggnadsarbetaren Marek åker flera gånger om året till Växjötrakten för att renovera svenska villor. Han tar 70 kronor i timmen plus kost och logi. Han har tecknat olycksfallsförsäkring i Polen om han skulle skada sig i Sverige.

Marek berättar att många polska byggnadsarbetare har hjälp av förmedlare som ordnar jobb åt dem i Sverige, mot en provision på 10 till 30 procent av inkomsten.

Han anser att övergångsregler är meningslösa och bara skulle ge mer arbete för svenska myndigheter.

Mattias Hemmingsson
mattias.hemmingsson@sr.se

(Den polske byggnadsarbetaren Marek heter egentligen något annat.)

Mer om det här i programmet Pengar 10.03 i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".