Förslag gör äldre sparare till förlorare

Äldre arbetare som pensionssparat länge hör till förlorarna om den statliga skatteutredningens förslag blir verklighet. Det menar Föreningssparbankens privatekonomer, som gått igenom förslagen för Ekots räkning.

– De som idag har ett långvarigt pensionssparande och som fått ihop ett ganska ordentligt kapital, får ju ett slags retroaktiv beskattning av sitt sparande, säger Ylva Yngvesson, chef för privatekonomerna.

Statliga egendomsskattekommittén vill höja skatten på pensionssparande. Vad Ylva Yngvesson menar är att det skulle innebära att staten i efterhand ändrar spelreglerna för ett sparande som redan pågått länge.

Enligt privatekonomerna på Föreningssparbanken, som själv säljer pensionssparande, blir alltså de äldre förlorarna om utredningens förslag genomförs.

Störst skulle förlusterna bli för privatanställda arbetare och för arbetare och tjänstemän som jobbar i kommunerna.

Vill sänka förmögenhetsskatten
Men egendomsskattekommittén vill inte bara höja skatten på pensionssparande. Socialdemokraternas, vänsterpartiets och miljöpartiets representanter är också överens bland annat om att sänka förmögenhetsskatten.

Bara halva värdet av tillgångarna, till exempel ett hus, ska tas upp när förmögnhetsskatten ska räknas ut.

Samtidigt ska det bli dyrare för den som säljer huset eller bostadsrätten, om utredningen får som den vill. Reavinstskatten ska höjas från 20 till 24 procent.

Rika blir vinnare
Det här innebär enligt privatekonomerna att åtminstone på kort sikt finns det fler förlorare om förslagen går igenom, de som säljer huset eller bostadsrätten och flyttar till ett billigare boende. Den som gör det kan inte skjuta upp skatten på vinsten.

– Det man kan tänka sig den närmaste tiden är de som behöver flytta till ett billigare boende, alltså de äldre åldersgrupperna i samhället, som då inte kan skjuta upp vinsterna till sin nya bostad. Man kan ju också tänka sig att de uner årens lopp betalat ganska mycket fastighetsskatt och kanske också förmögenhetsskatt, säger Ylva Yngvesson.

Vinnare skulle enligt Föreningssparbankens privatekonomer inte oväntat bli förmögna personer, som har högt taxerade hus och som sparat i till exempel aktier eller fonder i stället för pensionsförsäkringar.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".