Telefonjour för psykiskt sjuka kan läggas ner

En telefonjour för människor i psykisk kris som funnits i tre år, uppbackad av socialminister Lars Engqvist, hotas av nedläggning. Telefonjouren tar emot ett par hundra samtal varje dag från psykiskt sjuka och deras anhöriga.

Nu är de statliga pengarna är slut och förhandlingar med socialdepartementet har brutit samman.

Torsten Kindström, ordförande i Föreningen Balans, fruktar ett löftesbrott från socialminister Lars Engqvist.

– Om det visade sig att det var ett bra projekt som vi hade genomfört så skulle vi få ett fortsatt stöd.

Andra telefonjourer räcker inte till
Nationella hjälplinjen drivs av åtta patient- och anhörighetsorganisationer, som ett komplement till en krympande psykiatrisjukvård och för att alla andra telefonjourer inte klarade trycket från alla de som lider av av psykisk ohälsa.

De hävdar att verksamheten är framgångsrik efter bara tre år. Torsten Kindström ger ett exempel.

– Det är människor som är klart våldsbenägna, de säger till exempel att de är beredda att gå ut och slå någon.

Vad gör ni då?

– Det är då det krävs en professionell attityd och kunskap om hur man hanterar människor som är i en sån ångest. Lyckas man lugnt och metodiskt handleda en sån människa så kan man ju få in vedebörande i en vårdsituation istället för att det ska hända någonting.

Behovet av stöd har ökat på senare tid.

– Som exempel kan jag berätta att när det sändes ett tv-program om flickor som skadar sig själva så hade vi på några timmar niotusen samtal in, som vi alltså inte kunde ta emot allihop men det visar på behovet.

Vädjar om stöd
I ett öppet brev till socialminister Lars Engqvist vädjar nu organisationerna om att få fortsatt statligt stöd, tolv miljoner kronor om åre, i avvaktan på andra finansiärer. Annars blir det nedläggning, säger Torsten Kindström.

– Då kommer den här verksamheten, som har byggts upp med väldigt stora förväntningar från patient- och anhörighetsorganisationen, läggas ner vid halvårsskiftet. Vi kommer redan i slutet av mars bli tvungna att säga upp personal. Det är socialministern som har bollen och som har ansvaret för den här frågan för ögonblicket.

Ekot har sökt socialminister Lars Engqvist för en kommentar, men han svarar via sin pressekreterare att han ännu inte läst brevet och därför vill avvakta med att uttala sig i frågan.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista