Sydkoreas president avsatt av parlamentet

Sydkoreas president Roh Moo-hyun förlorade på fredagen alla sina maktbefogenheter. En majoritet av parlamentets ledamöter röstade under en tumultartad omröstning för att ställa honom inför riksrätt. Presidenten anklagas för att ha missbrukat sin makt inför det kommande parlamentsvalet genom att uttala stöd för ett av partierna.

Flera ledamöter grät och andra ropade slagord. Andra medlemmar av det sydkoreanska parlamentet försökte handgripligen att stoppa omröstningen om åtal mot president Roh Moo-hyun.

Presidentens anhängare lyckades inte avvärja det politiska kaos som nu följer.

Stor majoritet avsatte presidenten
Med 193 röster för och två emot röstade parlamentet för att åtal ska väckas mot Roh, som varit Sydkoreas president i ungefär ett år.

Åttio ledamöter bojkottade omröstningen.

De två ledande partierna i parlamentet, det konservativa GNP, Stora nationella partiet, och det mera liberala MDP, millenniets demokratiska parti, anklagade presidenten för att ha överträtt sina maktbefogenheter.

Han hade enligt opponenterna uttalat stöd för ett tredje parti, det vänsterinriktade Uri, som stöder president Roh.

Uttalandet gjordes av presidenten veckorna före det parlamentsval, som ska hållas i Sydkorea om en månad.

Beslut om riksrätt väntar
Inom sex månader ska landets författningsdomstol besluta om presidenten ska ställas inför riksrätt.

Tills vidare är han nu avstängd från sitt ämbete och presidentposten övertas tillfälligt av premiärminister Goh Kun.

Sydkoreas politiska liv har ofta kännetecknats av stor oro och våldsamheter, men aldrig tidigare har en president förlorat makten och riskerat att avsättas på detta sätt.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista