Ny skyddslag stoppar brandkontroll

Brandkår och räddningstjänst runt om i landet slutar med obligatoriska kontroller av utrymningsvägar och brandskydd i bland annat skolor och nöjeslokaler. Trots att det är mycket vanligt med brister vid inspektionerna är tanken att säkerheten ska bli bättre när till exempel restaurangägare tvingas till ett större eget ansvar.

– När det börjar brinna och elen går så ska den där alltid lysa. Det är viktigt att den lyser jämt, för kommer brandkåren och ser en sån där som inte lyser är det inte roligt, säger Annsofie Bergman, på ett av Stockholms nöjesställen.

Förut visste Annsofie Bergman att brandkåren skulle komma och inspektera bland annat nödutgångarna.

Men från och med årsskiftet gäller en ny skyddslag. Nu får varje kommun själv bestämma om och hur ofta man ska göra såna här kontroller.

Mer eget ansvar
Ansvariga för restauranger, skolor, och fabriker, ska istället fylla i ett protokoll om brandskyddet, som myndigheterna får lita på.

– Jag tycker det är i linje med hur övrigt säkerhetsarbete sköts i samhället. Om man tittar på arbetsmiljösidan till exempel, så är det samma sak där att det är arbetsgivaren som har ansvaret, säger Ivar Rönnbäck, överdirektör på Räddningsverket.

Lever inte upp till kraven
Ser man på statistiken så har krögare och andra redan idag svårt att leva upp till kraven. Vid 75 procent av inspektionerna blev det anmärkningar år 2002.

Men brandkåren kan fortfarande göra kontroller och nu mer flexibelt, menar Räddningsverket.

Marcus Cato, som är brandingenjör i Stockholm håller med.

– Min förhoppning är att vi lyckas styra in så att trycket ökar på de verksamheter där man inte tar sitt ansvar. Sen släpper vi trycket på de som tar sitt ansvar.

Pressen kan behövas
Bättre eller sämre när företag och andra verksamheter ska ta mer eget ansvar, det är frågan.

Annsofie Bergman på nöjesstället i Stockholm är tveksam.

– Både ja och nej. För mycket tips får man genom att de varit här. Man vet ju inte alltid vad man behöver göra och det är ett stort ansvar man fått plötsligt, säger Annsofie Bergman.

Tror du att vissa kan behöva den pressen?

– Ja, det tror jag är jätteviktigt.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".