Skolverket nekar samiska barn hemspråksundervisning

Tre barn som bor i Norrtälje kommun och har samiska rötter får ingen rätt till modersmålsundervisning. Det slår Skolverket fast i ett beslut som kan bli vägledande. Kommunen sa nej med motiveringen att barnen saknar grundläggande kunskaper i samiska och Skolverket ger kommunen rätt. Sameföreningen i Stockholm har JO-anmält Norrtälje kommun.

Norrtälje kommun anser att de tre barnen inte har laglig rätt till undervisning i samiska eftersom de saknar grundläggande kunskaper i språket.

Skolverket ger kommunen rätt. Man måste kunna åtminstone lite av ett språk för att kunna få rätt till modersmålsundervisning, säger Skolverkets chefsjurist Ingegerd Hillborn.

Beslutet berör många familjer i landet, där samiskan fått ge vika för svenskan under den tid när många skämdes för sina samiska rötter.

Elisabeth Kråik i Norrtälje försöker väcka liv i samiskan i sin familj och tycker att skolverkets beslut är en diskriminering av samiskan som språk.

Jenny Carlsson
jenny.carlsson@sr.se
Jörgen Heikki, Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista