Försämringar i det tyska pensionssystemet

Tyskarna måste räkna med sämre pensioner i framtiden. På torsdagen fattade tyska Bundestag beslut om nya regler, men förändringarna splittrar partierna och regeringen framstår som svag, som inte lyckats genomföra en genomgripande pensionsreform.

Partier, fackföreningar, intresseorganinsationer, till och med den sedan förra veckan föreslagna nya presidenten Horst Köhler deltar i debatten.

Att ändra i pensionssystemet har varit svårt för regeringem Schröder. Liksom andra besparingar inom socialförsäkringssystemen splittrar frågan det egna partiet.

Vänsterflygeln anförd av den stridbare Ottmar Schreiner har satt sig emot in i det sista.

Få förstår det nya
Nu blir det en sänkning, men hur den framtida pensionen räknas ut är en matematisk komplicerad ekvation. Hur det verkligen blir är det få som vet och förstår.

Regeringen försäkrar att det inte rör sig om en stor försämring, medan oppositionens talesman i frågan, Horst Seehofer hävdar att nu måste varje tysk skaffa sig en privat pensionförsäkring.

Myndigheterna har öppnat en telfonrådgivning för den som undrar något, men när jag själv ringer, klagar tjänstemannen på att förslaget hela tiden har ändrats.

Det är svårt att hänga med och det är också huvudkritiken mot regeringen.

Nödvändig reform
De flesta är överens om att reformen måste genomföras.

Lågt barnafödande, en åldrande befolkning och 17 miljoner östtyskar, som klev in i systemet utan att bidragit med en enda mark, kommer att knäcka pensionskassorna om inget görs.

Den politiska splittringen gör att förslagen urvattnas efter hand som kritiken tilltar och regeringen framstår som svag och oprofessionell.

De ursprungliga tankarna om en höjning av pensionsåldern till 67 år, har skjutits till en avlägsen framtid.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista