"Regeringens övergångsregler meningslösa"

Regeringens övergångsregler kommer inte att stoppa polska byggnadsarbetare och baltiska städerskor från att komma till Sverige och arbeta. Dessa yrkesgrupper är inte att betrakta som arbetstagare utan som uppdragstagare. Därmed behöver de inte söka arbetstillstånd för att arbeta i Sverige. De behöver heller inga f-skattsedlar för att verka i Sverige. Det säger Kent Källström, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Genom att införa övergångsregler och kräva arbetstillstånd av människor från Polen och Baltikum vill regeringen motverka lönedumpning, svartjobb och att svenska socialförsäkringar utnyttjas - men regeringens förslag riskerar att bli verkningslöst säger Kent Källström, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och specialiserad på arbetsrätt, eftersom allt fler yrkesgrupper inte räknas som arbetstagare och därmed inte kan avkrävas arbetstillstånd i Sverige

Städpersonal, försäljare och byggnadsarbetare är exempel på yrkesgrupper som numera kan verka som uppdragstagare eller företagare på arbetsmarknaden men som tidigare skulle setts som anställda - och den utvecklingen bekräftas i en nyligen avkunnad dom i hovrätten för västra sverige där en städerska från Litauen inte ansågs vara anställd av de familjer där hon städade.

Polske byggnadsarbetaren Marek åker flera gånger om året till Växjötrakten för att renovera svenska villor. Han tar 70 kronor i timmen plus kost och logi. Han har tecknat olycksfallsförsäkring i Polen om han skulle skada sig i Sverige och berättar att många polska byggnadsarbetare har hjälp av förmedlare som ordnar jobb åt dem i Sverige mot en provision på 10 till 30 procent av inkomsten. Marek anser att övergångsregler är meningslösa och bara skulle ge merarbete för svenska myndigheter.
                                                    Mattias Hemmingsson

Mer om det här i programmet Pengar 10.03 idag i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".