Brittisk Kubafånge vittnar om tortyr och förnedring

En av de fem brittiska medborgare som tidigare i veckan släpptes efter över två års fångenskap på den amerikanska Guantánamobasen säger idag att fångarna där utsattes för förnedrande behandling och psykisk tortyr och att de blev slagna med batonger som straff för olydnad.

Jamal al-Harith, eller Jamal Udeen som han också kallar sig, säger i en intervju med tidningen Daily Mirror att han 40 gånger under sina drygt två år på Guantánamobasen hölls fastkedjad i golvet medan han förhördes i upp till tolv timmar i sträck.

I bojor
Han säger också att fångar hölls i upp till 15 timmar åt gången i hand-, och fotbojor som satt fast i golvet.

Han säger också att lägret hade en speciell bestraffnings-styrka bestående av militärpoliser som i full kravallutrustning gick in i celler och slog fångarna som straff för ofta små handlingar av olydnad. Själv, säger Jamal al-Harith, råkade han ut för dem när han hade vägrat att ta en spruta för att han inte visste vad den innehöll.

När han fortsatte vägra togs han till en isoleringscell där han säger att psykologisk tortyr användes för att bryta fångarnas motstånd: skarpt ljus och kylfäktar på natten och glödhetta på dagen. Jamal al-Harith säger att han blev tillsagd från början: ”här har ni inga rättigheter.”

Prostituerade
Han anklagar också amerikanerna för att ha fört prostituerade till lägret och låtit dem klä av sig inför många av de mest religiösa muslimska fångarna.

al-Harith är den ende av de fem frisläppta britterna som inte förhördes av brittisk polis vid ankomsten hem.

Han fördes till Guantánamo från ett fängelse i Afghanistan, där talibanerna hade satt honom som misstänkt brittisk spion. När regimen föll greps han istället av amerikanerna.

Jamal al-Harith uppges ha fått närmare 1 miljon kronor för tidningsintervjun och ett tv-framträdande.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".