Qviberg vill se skattelättnader för gåvor

Som Ekonomiekot tidigare berättat vill nationalekonomer vid Linköpings Universitet få förmögna svenskar att donera mer pengar till oberoende forskning. I USA får den som ger bort pengar skattelättnader och en som vill se samma möjligheter i Sverige är finansmannen Mats Qviberg.

Att skattefinansierade forksningsanslag minskar på de svenska universiteten är inte bara dåligt, om möjligheten till privata donationer också ökar genom att man kan få skattelättnader om man skänker bort pengar, anser Mats Qviberg.

Föregångslandet är USA. Qviberg pekar på att det mesta som skänks till forskning i USA kommer från privata donationer och han menar att tillväxten där vittnar om att privata pengar till forskning används mer effektivt än den svenska skattefinaniserade forskningen. Samma utveckling skulle han vilja se i Sverige, men han säger att dagens skattetryck hindrar denna utveckling vilket även påverkar hans egen givmildhet.

Claes Ljungh, statssekreterare på Finansdepartementet, säger till Ekonomiekot att det inte finns några planer på att införa skattelättnader för donationer.

Caroline Kiepels.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".