Bättre rysk ekonomi, tror premiärministern

Rysslands nye premiärministern Michail Fradkov tror på ännu bättre ekonomisk utveckling än tidigare i Ryssland. Medlen är en ny slimmad regering, färre byråkrater och hårdare tag mot byråkratin.

Intresset för den nye premiärministerns första möte med pressen var stort. Sedan han tillträdde har en rad intressanta uppgifter kommit fram. Bland annat om en hemlig rapport han skrev till president Vladimir Putin när han var chef för den numera nedlagda skattepolisen.

Fradkov avslöjade hur oljebolag mer än halverade sin skatt till staten på mer eller mindre lagligt sätt. När nu den nya slimmade regeringen är på plats väntas hårdare tag mot skattesmitare.

Ändå har både marknaden, utländska investerare och experter bara positivt att säga om den nya regeringen. Framförallt gläds de åt att den liberala västinriktade ekonomi- och handelsministern German Gref blir kvar. Hans departement tar över minst tre nu nedlagdas uppgifter, anti- monopolfrågor, fastighetsfrågor, statistik och tullfrågor. Det sista särskilt viktigt för utländska företag som haft många klagomål på hur den ryska tullen fungerar eller snarare inte  fungerar. Nu hoppas de på klarare regler.

Dessutom tar en annan marknadsliberal över finansministerposten och får ansvaret för fem nedlagda departement. Det är Alexej Kudrin som nu får ansvar för skattefrågor. Här har president Putin lovat att olja och gas ska beskattas hårdare än i dag. Men det ses inte enbart av ondo av företagen. Kanske kan också licenserna för oljeprospektering bli öppnare och enklare att förvärva för utländska företag.

Bara en fråga fick Fradkov svarslös :

- Jag skulle gärna......... ja kan bara svara så, sa Fradkov på frågan varför inga kvinnor fanns bland ministrarna.

Maria Persson Löfgren / Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".