Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Europa rustar för massterrordåd

Publicerat fredag 12 mars 2004 kl 16.45

Uppdaterad 16:45
Oavsett om det var ETA eller al-Qaida som genomförde bombattentaten i Madrid på torsdagen har Europa nu vaknat upp till en ny verklighet. Massterror med det enda syftet att döda så många som möjligt har nu fått fotfäste också här.

Torsdagens bombdåd gör att de europeiska länderna nu måste se över och rusta upp sin beredskap inför eventuella terrordåd. 

Säkerhetstjänsterna i alla europeiska länder arbetar för högtryck för att förhindra att det upprepas. Över hela Europa har säkerheten förstärkts runt de spanska ambassaderna.

Frankrike och Portugal har skärpt gränskontrollen mot Spanien. I Belgien och Luxemburg har man utökat bevakningen av olika EU-institutioner.

Oro i Polen och Italien
Men störst kanske oron är i de länder som liksom Spanien aktivt stödde USA under Irak-kriget, det finns ju tecken på att det kan ha varit al-Qaida som organiserade bombdådet.

I Polen, som har stora truppstyrkor i Irak, har myndigheterna bland annat skärpt gränsbevakningen och kontrollen över järnvägarna, även om man betonar att man inte har indikationer på något omedelbart hot.

Även Italien, som också har militär i Irak, har man vidtagit en rad säkerhetsåtgärder även om myndigheterna inte vill säga vilka.

Prövning för EU
För EU kan bombattentaten innebära att sanningens ögonblick närmar sig för den gemensamma säkerhetspolitiken.

I den doktrin som lagts fram av Javier Solana, den högste säkerhetsansvarige i EU, så sägs det att just terrorism är det mest akuta hot som unionen gemensamt måste kunna ta i tu med.

Nu är det hotet här, det är inte bara en punkt i ett politiskt dokument, och nu gäller det om EU på ett kraftfullt sätt kan omsätta sina ord i handling.

Samhällslivet påverkas
Oavsett om det är ETA eller al-Qaida som låg bakom attentatet så har den 11 mars 2004 inneburit det slutgiltiga genombrottet för en ny typ av massterrorism i Europa vilket kommer att få konsekvenser för samhällslivet. 

Under efterkrigstiden har terrorismen här mestadels ändå varit relativt snävt inriktad mot specifika mål men nu följer Europa efter USA och Asien med en form av terrorism där det bara handlar om att blint döda så många människor som möjligt. 

Allt större aktioner krävs
Terroristerna följer här sin egen perversa logik: efter den 11 september i USA krävs det allt större aktioner för att få verkligt genomslag. 

Hur den här nya situationen ska hanteras blir ett mycket stort ansvar för Europas politiker. Risken är uppenbar att de överreagerar. I till exempel USA har Bush-administrationen anklagats för att börja tumma på de mänskliga rättigheterna i jakten på verkliga och inbillade terrorister. Europas politiker måste kunna hantera det nya läget utan att friheten inskränks. 

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".