Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryska medier favoriserar Putin

Ryska medier har inte givit alla kandidater lika mycket uppmärksamhet inför presidentvalet på söndag, visar en ny rapport. Särskilt pekas statstelevisionen ut för sin favorisering av presidenten Vladimir Putin.

– Varför intresserar sig Sverige så mycket för valet och vår egen press bryr sig inte alls. Det är väl en bra fråga, säger pensionären Ludmilla, Moskvabo sedan generationer.

Tidningar läser hon inte längre, hon tycker inte att de berättar hur det är och tv:n är lika dålig.

Presidenten favoriseras
Hon är inte ensam i sin kritik av rysk media. Internationella valobservatörer från OSSE:s kontor för demokrati och människorätt anklagar framförallt rysk tv för att favorisera presidenten i sin valbevakning.

Den ryska statliga valkommissionen har inte gjort tillräckligt för att rätta till obalansen, enligt rapporten. Samtidigt får privatägda tidningar och radio beröm i Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationens, OSSE:s rapport.

En eller två kandidater får allt
Alexej Vorfolomejev är redaktör på en av de prisade, radio Echo Moskva.

– Valkampanjen har inte följt demokratiska normer, eftersom en eller två kandidater får allt i massmedia i de stora statskontrollerade tv-kanalerna. En kandidat får i princip bara positiv uppmärksamhet, säger han.

Presidenten inledde nyhetssändning
När alla andra kanaler i världen inledde sina nyhetssändningar med terrordådet i Madrid, så började stats-tv-kanalen Russia som vanligt med presidenten.

”Kära ryska medborgare, kära vänner denna söndag 14 mars är det presidentval i Ryssland. Idag ber jag er som statsöverhuvud att ni röstar, valet är det viktigaste i demokratin och valutgången är mycket viktig för Rysslands framtid”, sa presidenten.

Han fortsatte sitt tal i nästan tre minuter utan avbrott, i mycket påminnande om dåtida Sovjetledares oavbrutna tal till folket.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".