Foto: Tommy Svensson/PRB

SR:s Romanpris till Christine Falkenland

Sveriges Radios årliga Romanpris går i år till lyrikern och prosaförfattaren Christine Falkenland för hennes roman Öde. Vinnaren koras av en lyssnarjury bland sju nominerade författare och just att det är en lyssnarjury som utser vinnaren får Christine Falkenland att ranka priset högt.

– Det känns väldigt speciellt, för att man som författare sitter i sin lilla ensamhet och skriver och skickar ut den här flaskposten som är ens bok så är det väldigt roligt att följa med och se hur den tas emot i vanliga läsares famn, säger hon.

För de som inte har läst romanen Öde, hur skulle du beskriva den?

– Oj, det är svårt att beskriva sitt eget. Det beskriver en psykoanalys, det är början och där utspelar sig en ung kvinnas öde. Det är en bok om brist och ensamhet, men också en självrannsakan.

Till hösten kommer du ut med en femte diktsamling, vad kan vi förvänta oss där?

– Jag kommer knappt ihåg nu när jag lämnat ifrån mig det. Den är så nära fortfarande, så det är svårt att beskriva den. Det är i alla fall efter tio år som jag återkommer till lyriken och det ska bli roligt att se hur det tas emot.

Du får 30 000 kronor i det här priset, vad ska du göra för pengarna?

– Jag ska köpa en riktigt bra och barnsäker diskmaskin, för jag hatar hushållsarbete och det stör mig i mitt skrivande. Och så har jag redan köpt en liten lejonfåtölj till min lille son, säger Christine Falkenland, Sveriges Radios Romanprisvinnare 2004.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".