Säpo deltar i sökandet efter skyldiga

Säpo lägger nu stora resurser på att tillsammans med kollegor i Europa försöka hitta svaret på frågan om vem som bär ansvaret för torsdagens terrordåd i Madrid, säger tillförordnade Säpo-chefen Kurt Malmström.

– Man kan väl säga att för tillfället deltar all vår personal inom terroristbekämpningen på ett eller annat sätt. Vi inventerar nu vilka kunskaper vi har som vi kan bidra med.

Säpo-chefen Kurt Malmström vill inte diskutera vem eller vilka som kan ligga bakom gårdagens terrordåd. Spekulationerna har hittills handlat om baskiska ETA eller en anknytning till Islamister och al-Qaida.

Synkroniseringen talar för al-Qaida
Terrorexperten Magnus Ranstorp i Skottland tycker att det är mer som talar för al-Qaida.

– Själva graden av våld, synkroniseringen och så vidare talar mer för att det är al-Qaida. Men jag lämnar själv möjligheterna öppna att inte utesluta någonting för tidigt, säger han.

Magnus Norell, terrorexpert på försvarets forskningsinstitut, är också försiktig. Men han anser att det faktum att det fortfarande inte är någon som tagit på sig skulden för dådet talar för att det är islamister och inte ETA som ligger bakom.

– Det snarare stärker min uppfattning om att det inte är ETA, utan att det är mycket troligt att det är en islamistisk grupp, organisation eller nätverk som har gjort det här. Då är det inte säkert att någon någonsin kommer att ta på sig det här, säger han.

Politiskt självmord för ETA
Magnus Norell tror också att det skulle innebära slutet för allt folkligt stöd för ETA och deras kamp för ett självständigt Baskien om det visar sig att de ligger bakom gårdagens blodbad.

– Nu har de inte tagit på sig det här. Tvärtom, den enda kommentar som har kommit därifrån är att de inte har gjort det. Men om de skulle göra det tror jag att det vore den definitiva dödsstöten, politiskt självmord, om det visar sig vara ETA som ligger bakom, säger han.

Torsdagens attentat i Madrid är det värsta i sitt slag hittills i Europa. Säpo-chefen Kurt Malmström säger att det är förvånande att Europa drabbats av ett så stort terrordåd.

– Ja, det får man nog säga. Det har väl inte funnits några tecken på den här typen av stora dåd i Europa, så vitt jag vet.

Hotbild sedan länge
Magnus Norell på FOI är av en annan uppfattning. Hotet från islamister har funnits länge, säger han.

– Dåd har vid flera tillfällen hindrats, så det har funnits en hotbild under ganska lång tid i Europa.

Terrorexperten Magnus Ranstorp i Skottland gör en liknande analys.

– När jag talar med säkerhetskällor i Europa, så har de den allmänna attityden till att det är en tidsfråga när någonting kommer att ske. Det har varit så det senaste året att någonting större kommer att hända på europeisk mark, säger han.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista