Knutby skola Foto: Jonas Lemberg/PRB

Skolverket: Uppsala kommun agerade för sent i Knutby skola

Skolverket riktar allvarlig kritik mot Uppsala kommun för att kommunen inte agerade i tid för att hjälpa rektorn att stoppa motsättningarna mellan lärarna och kränkningarna av eleverna i skolan i Knutby.

Per Pettersson är ansvarig för grundskolan i Uppsala kommun.

– Idag ser vi verkligen allvarligt på hela historien. Det vi lär oss av hela den här rapporten är att vi måste bli betydligt bättre på att se den här typen av tendenser och sätta in åtgärder och agera med full kraft i tid, säger han.

Elever skulle lära sig lyda
Redan för tre år sedan slog rektorn i Knutby skola larm till kommunen om motsättningarna mellan lärarna i skolan och ”spänningen kring Pingstvännerna” i Knutby. Men rektorn fick inte den hjälp som behövdes för att skapa en trygg skola.

I stället ökade motsättningarna och mängder av elever fick utstå kränkningar från några ur personalen. En elev låstes in på en toalett, en annan snömulades, andra elever trycktes upp mot väggar eller bars skrikande tvärs över skolgården, allt för att lära sig lyda. Det framgår av skolverkets utredning.

Brist på agerande från kommunen
Verket riktar hård kritik mot kommunen, det var kommunens brist på agerande som ledde till att eleverna kunde utsättas för de här kränkningarna, enligt Skolverket.

Marie-Helen Anborg är chef för Skolverkets utbildningsinspektion i Stockholm.

– Vi säger att det är allvarligt. Framför allt tycker vi att det är allvarligt att Uppsala kommun som huvudman för verksamheten inte tidigare har reagerat på de signaler som man faktiskt har fått redan 2001. Nu genomför man en rad åtgärder och det är bra. Vår bedömning är att det borde ha skett tidigare, säger hon.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se
Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".