Förslag om övergångsregler klart

På fredagen presenterade regeringen sitt slutliga förslag om övergångsregler för medborgare från nya EU-länder. Förslaget har ändå debatterats länge och det märktes på migrationsminister Barbro Holmberg och arbetslivsminister Hans Karlsson att det varit en debatt i motvind.

– Vem kan var emot detta? Ja, det är möjligt att de kan - men på vilka grunder, frågar Hans Karlsson.

– Jag kan inte heller riktig förstå hur man kan vara emot. Vi säger ju välkommen till Sverige och arbeta, men det ska vara ett riktigt jobb, säger Barbro Holmberg.

Arbetstillstånd
Regeringens skrivelse följer det som är känt sedan tidigare. Medborgare från de gamla östatsterna måste om de vill arbeta i Sverige söka arbetstillstånd från hemlandet. Erbjudande om anställning ska finnas och bostad ska vara ordnad.

Att det finns gott om arbetskraft inom ett yrke är än så länge inget skäl för att inte få arbetstillstånd. Men om det behövs så kan regeringen snabbt ändra sig på den punkten.

Övergångsreglerna ska gälla minst två år och under den tiden ska regeringen göra utredningar på en rad områden. Rätten att få socialbidrag kan ändras och det kan vara nödvändigt att se över reglerna för vem som ska få barnbidrag.

– Om en person arbetar här och det blir ytterligare ett tredje eller ett fjärde barn, så går man över den nivå som man kan få som lön i sitt hemland, säger Barbro Holmberg.

Ökad kontroll
På arbetsmarknadsområdet handlar det om olika former av kontroll av om hur löner betalas ut och skatter betalas in.

Arbetstillstånden regeringen vill införa upphör gälla om till exempel ett företag får i konkurs. Då får den anställde från till exempel Polen åka hem igen och försöka skaffa sig ett annat jobb därifrån.

Hur det nu går med övergångsreglerna avgörs helt av vad som händer i riksdagen. Alla partier utom moderaterna och folkpartiet har hittills sagt blankt nej till alla typer av övergångsregler.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".