Foto: Brian Kersey/PRB

Skärpt säkerhet på tåg i USA

Terrordåden i Madrid har lett till att amerikanska myndigheterna de senaste dagarna ökat säkerhetskontrollerna kring järnvägsnätet och i storstädernas tunnelbanor. Men kritikerna menar att de inte är tillräckliga och bland New Yorks tunnelbaneresenärer märks en extra oro.

– Trots varningssystem tror jag ingen känner sig säker i New Yorks tunnelbanesystem, säger Mark Johnson.

– Varje gång jag åker ber jag från det jag kliver på tills jag är framme, förklarar Christina Deller.

Polis och militär på tunnelbanan
Båda har uppmärksammat att det de senaste dagarna har varit fler beväpnade poliser och militär på tunnelbanestationerna och ibland inne i vagnarna, men ingen av dem tror att det hjälper om terrorister vill slå till på samma sätt som i Madrid.

Efter terrordåden i den spanska huvudstaden har debatten här i USA, precis som i övriga världen, handlat om spekulationer vilka som låg bakom sprängattentaten, men också hur amerikanerna kan skydda sig mot liknande attacker.

Efter 11 septemberdåden 2001 skärptes bevakningen på tågstationerna i USA, men i jämförelse med de summor som gick till att öka och förbättra säkerhetskontrollerna på flygplatserna var satsningen relativt liten.

Fler åker tåg än flyg
Kritiker, som den demokratiske senatorn Joseph Biden, anser att attentatet i Madrid visar att kongressen måste anslå mer pengar. Han har själv föreslagit det, men har än så länge inte fått något gehör.

– Vi har nästan inte gjort någonting för att förbättra säkerheten kring våra järnvägar, trots att vi vet vad vi behöver göra, säger Biden.

Det handlar bland annat om fler beväpnade vakter och bättre utrustning för att undersöka bagage. I dagsläget är kontrollerna av passagerarnas väskor minimal på de amerikanska tågen.

Precis som många andra debattörer konstaterar Biden att trots allt är det fler amerikaner som varje dag tar tåget än som flyger.

Inget kan ge hundraprocentigt skydd
Efter 11 septemberdåden sattes bevakningskameror upp på alla stora tåg och tunnelbanestationer. På vissa håll finns också utrustning som ska kunna känna av utsläpp av farliga biologiska eller kemiska ämnen och i så fall sända ut varningar.

Samtidigt har det kanske vanligaste uttalandet från politiker, så kallade säkerhetsexperter och andra debattörer här i USA de senaste dagarna, varit att visserligen kan säkerheten förbättras men något hundraprocentigt skydd kan aldrig ges.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".