Positiv anda på moderat rikskonferens

Nu i helgen träffas moderata kommun- och landstingspolitiker från hela Sverige under sin årliga rikskonferens. Vid förra träffen för ett år sedan hade partiledaren Bo Lundgren precis deklarerat sin avgång och stämningen var på botten. Men moderaterna har repat sig

Den goda stämningen beror mycket på den nya partiledningens mer ödmjuka inställning, enligt Astrid Brissman, kommunpolitiker i Linköping

– Jag märker stor skillnad. Det är oerhört positivt. Det verkar som om alla tycker att det är kul, säger hon.

Tydlig taktik
Astrid Brissman är inte den enda som jämför årets rikskonferens med den för ett år sedan. Då var moderaterna i chock, efter att moderatledaren Bo Lundgren bara några dagar tidigare deklarerat att han skulle sluta.

Med ett historiskt valnederlag i ryggen blev han enligt röster i kulisserna bortmanövrerad till förmån för Fredrik Reinfeldt, som ju blev partiledare i höstas.

Hans taktik var tydlig. De gamla såren mellan lokalpolitiker ute i landet och partitoppen i Stockholm skulle läkas.

Fredrik Reinfeldt berättar att han under året har rest runt och träffat lokalpolitiker från norr till söder.

– Jag har tagit intryck av många kommunalpolitiker. Jag vet inte hur det ska ställas till hur vi har jobbat tidigare. Vi har en väldigt tydlig ambition att jobba som ett helt parti där alla känner att de får framföra synpunkter under våra beslutsprocesser, säger han.

Skattepolitiken ska gynna kommunerna
Förra veckan presenterade Fredrik Reinfeldt en ny inriktning för moderaternas skattepolitik på Dagens Nyheters debattsida. Skattepolitiken ska gynna även de med lägre löner, men framförallt ska den gynna kommunerna. Bland annat har 15 miljarder av tidigare planerade kommunala neddragningar lyfts bort.

Han levererade också ett löfte om att skattesänkningar på riksnivå inte får finansieras på ett sätt som får negativa konsekvenser för kommuner och landsting, med motiveringen att moderaternas politik inte ska toppstyras från Stockholm.

– Vi har sex tusen förtroendevalda runt omkring i landet, som har erfarenhet av att sitta i majoritet och förhandla med andra och driva politik. Det får man alltid vara ödmjuk inför, säger partisekreterare Sven Otto Littorin förklarar.

Ödmjukhet
Ödmjuk är ordet för dagen i den nya moderatledningen och det uppskattar kommunpolitikern Astrid Brissman.

– Vi har en liten förening där jag bor. Där hade vi årsmöte, det är åtta själar som kom på årsmötet och då tar sig Sven Otto, eller Totto som vi säger, tid att komma och prata för dessa själar och det är en enorm skillnad, säger hon.

Också kommunpolitikern Peter Westerholm från Kristinehamn kan vittna om skillnaden.

– Lokala idéer om politiken kunde vara hur bra som helst, men de kom inte ett snäpp högre, för då var dörren stängd till andra våningen.

Känns det som att ni har fått upp den dörren nu?

– Väldigt mycket, men vi har inte fått upp den, den har öppnats från insidan, säger Peter Westerholm.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".