Kommun vill skapa egen polisstyrka

Landets polisverksamhet har centraliserats allt mer de senaste åren och många mindre orter tycker att polisen övergivit dem. I småländska Sävsjö har kommunen nu begärt av regeringen att få tillstånd att starta en egen kommunal polisstyrka.

– Under många år har vi fått allt mindre polisresurser och det kan vi inte acceptera. Det är vi som ser hur droganvändandet och kriminaliteten ökar. Tryggheten är väl det viktigaste som finns, det är basen för att ett samhälle ska fungera. Det här har vi gjort i vår frustration över att ingenting händer, säger det kristdemokratiska kommunalrådet Stefan Gustavsson.

Vad skulle en kommunal polis kunna tillföra?

– Jag tror att vi som kommun känner precis de behov som finns i kommunen och vet vad som är aktuellt vid varje tillfälle. Vi skulle kunna styra den verksamheten mer precist än vad staten har visat att man har kunnat, säger han.

Kraftigt ökad brottslighet
Sävsjö är en av många orter som fått allt längre till polisen. Här har kommunen med sina 11 000 invånare samtidigt fått se en kraftig ökning av brottsligheten.

Narkotikabruket bland vanliga ungdomar är ovanligt stort och vid flera tillfällen har kravallpolis fått kallas hit för att stoppa rena upplopp mellan olika gäng.

Enligt många är det en effekt av att polisen inte funnits närvarande och satt stopp i tid.

– I vårt län är de stora resurserna centraliserade till Jönköping och så kommer man när behov finns. Men det räcker inte. Det måste finnas polis på plats som kan jobba förebyggande och lära känna folket och ungdomarna ute på orterna i övriga länet också.

Rikspolisstyrelsen vill ha mer samarbete
Under de senaste åren har över 100 av landets 479 polisstationer lagts ner.

Fler nedläggningar väntas, men Rikspolisstyrelsen håller inte med om att centraliseringen skulle vara ett problem. Där är man helt emot tanken på en kommunal polis.

Det skulle inte göra polisverksamheten mer effektiv, enligt överdirektör Ann-Marie Begler.

– Om varje kommun skulle ha sin egen polisiära resurs och vi dessutom skulle ha en statlig polis som ett komplement, då skulle vi bygga upp organisatoriska gränser och hinder. Brottsligheten är inte alltid så lokal. Den turnerar ju runt Sverige och är internationell och det gör att vi behöver mer samarbete, inte fler organisatoriska gränser, för att utveckla verksamheten.

Punktinsatser provas
Ann-Marie Begler säger att hon förstår kommunernas frustration, men säger att det finns andra lösningar än en kommunal polis, till exempel punktinsatser.

– Det är en sak man försöker sig på nu. En del andra har diskuterat mer ambulerande polisverksamhet, begränsat öppethållande och så vidare, så det pågår olika utvecklingsprojekt, säger Ann-Marie Begler, överdirektör på Rikspolisstyrelsen.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se
Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".