Barrikaderna borta från Haitis gator

Upproret mot Haitis president Aristide började i staden Gonaives. Det var också därifrån som rebellattackerna till andra städer utgick. Vår utsände har gjort ett besök för att se vad som hänt sedan Aristide lämnat Haiti.

Georges nästan hoppar av förtjusning när han berättar om förändringen.

– Folk är inte rädda längre, det är inga som slåss. Friheten är total och du kan ju själv se att staden har blivit betydligt renare, säger han.

Invånarna städade gatorna
Åtminstone på ytan är det en häpnadsväckande förändring. Gonaives ser nästan ut som en annan stad.

Alla barrikader, stenar och pyrande sophögar och inte minst alla vapen är borta. Gatorna började invånarna själva städa upp så snart de fick veta att Aristide lämnat Haiti.

Men vad har hänt med vapnen? Har rebellerna verkligen lämnat över dem?

– Både ja och nej. Vad som har hänt är att ledarna har samlat in alla vapen och håller dem gömda på ett säkert ställe, förklarar Georges.

När allt återgår till ordningen kommer de att överlämnas till myndigheterna. Men inte förr alltså och skulle rebelledarna anse att vapen behövs, så kan de snabbt delas ut igen.

Rebelledarna har kontrollen
Det är fortfarande rebelledarna som kontrollerar Gonaives. Jag ser inga utländska trupper, förutom en liten grupp franska soldater på väg härifrån.

– Vi garanterar ordningen, säger Georges.

Men av många människors tystnad anar jag också att ordning betyder att lyda. Att inte ge uttryck för fel och åsikter, som till exempel att försvara Aristide.

Om Gonaives är det exempel på hur Haiti kommer att se ut inom en snar framtid, som Georges hävdar, så är det ett exempel med tudelad innebörd.

I Saint Marc, på väg tillbaka till Port-au-Prince, blir vi plötsligt helt innestängda av barrikader.

Vi väntar oss en våldsam demonstration av Aristides anhängare, men det visar sig att det bara är folk i kvarteret som försöker stänga av trafiken för att i någorlunda lugn och ro kunna sopa gatan. Kanske något de har lärt sig av Gonaives invånare.

Fem fingrar tecken i huvudstaden
I Port-au-Prince är det annorlunda. Här viftar många av fotgängarna med fem fingrar åt oss. Fem fingrar betyder fem år. Så länge som Aristide borde ha suttit vid makten. Det har blivit det enande slagordet för Aristides anhängare.

I Port-au-Prince finns ännu ingen som kan skrämma dem till tystnad. Här lever Georges glädje över att Aristide försvunnit fortfarande sida vid sida med det otåliga ursinnet hos dem som anser att han tvingats bort.

Ett ursinne som förmodligen inte kommer att avta när Aristide snart installerar sig på Jamaica alldeles i närheten av Haiti, i stället för långt borta i Afrika, dit han mot sin vilja flögs av amerikanarna.

Lars Palmgren, Gonaives, Haiti
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".