Treschow missnöjd med tillväxtsamtal

Samtalen mellan regeringen och näringslivet om hur tillväxten ska öka i Sverige är avslutade. Men Svenskt näringslivs tillträdande ordförande Michael Treschow är besviken över det hittills klena resultatet. Han vill inte ens kalla kontakterna med regeringen för samtal.

– Det är knappt samtal. Vi har fått tydliggöra ett antal frågeställningar på våra förslag. Men de har varken sagt bu eller bä, säger Michael Treschow.

Inga besked om sänkta skatter
Efter att svenska folket röstat nej till EMU bjöd statsminister Göran Persson in näringslivet och fackförbunden till samtal om hur tillväxten skulle öka i Sverige.

Nu är samtalen avslutade, även om Michael Treschow inte ens vill kalla det för samtal.

Ännu har näringslivet inte fått ett enda besked om hur och när förmögenhets- arvs- och gåvoskatterna ska sänkas, vilket Svenskt näringsliv har krävt.

Hotade hoppa av samtalen
Svenskt näringslivs nuvarande ordförande Sören Gyll har tidigare hotat med att lämna samtalen om inte regeringen gav något besked, men det stannade vid just ett hot.

Den tillträdande ordföranden Michael Treschow förklarar varför de inte hoppade av trots det klena resultatet.

– Jag tror inte att det ska tolkas som att hoppa av. Vi har blivit inbjudna för att lämna förslag och vi har lämnat förslag, säger han.

Men varför hotar ni att lämna samtal när ni ändå inte får några konkreta motförslag från regeringen?

– Det där blir lite semantik, vad man gör med samtal. För det första är det knappt några samtal och lämna vadå? Utan egentligen handlar det om när vi drar slutsatsen att det inte blir någonting. Samtidigt ska det väl så småningom fram en vårproposition. Förhoppningsvis kommer det någonting ur allt detta. Jag hoppas, jag har inte gett upp än, att de faktiskt kommer att säga att det där var ett himla bra förslag, säger Svenskt näringslivs blivande ordförande Michael Treschow.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".