Lokalpolitiker nöjda med moderaternas nya linje

På lördagseftermiddagen avrundade moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt årets rikskonferens för de moderata kommunalpolitikerna i Linköping. Det var svårt att hitta kritiker mot den nya moderata partiledningen under konferensen.

Stämningen är god och budskapet inte så enformigt som när Bo Lundgren var partiledare, tycker Carin Wredström, kommunalråd i Helsingborg.

– Det blev för mycket skatter, det blev för hård politik. Vi fick inte fram den mjuka delen i moderaterna, som jag tycker är så otroligt viktig. Men det har lyfts fram nu med Fredrik Reinfeldt, säger hon.

Lättnad och glädje
Under kaffepausen före partiledartalet står de omkring 600 kommunpolitikerna som samlats här i Linköping och småpratar.

Det finns en lättnad och glädje i luften, många jämför med förra året när allt gick i svart efter Bo Lundgrens avgångsbesked.

Idag finns också en annan ödmjukhet inför de lokala politikerna, tycker Carin Wredström.

– Jag känner att de lyssnar på oss mer nu och det tror jag att vi alla vinner på, säger hon.

Sänkta bidrag ska finansiera skattesänkning
Det skatteförslag som Fredrik Reinfeldt presenterade i förra veckan på Dagens Nyheters debattsida innebär inte samma hårda nedskärningar för kommunerna som tidigare moderata förslag.

Tanken är i stället att sänkta bidrag för sjuka och arbetslösa ska stå för finansieringen.

Förslaget innebär också att moderaterna nu vill sänka skatten mer för dem med lägre inkomster än för de rika. Men det finns en risk i det säger Roger Johansson, kommunpolitiker i skånska Klippan.

– Det blir trångt i mitten. Alla partierna söker sig mot mitten för att locka fler väljare, säger han.

Bör moderaterna göra det också?

– Till viss del, men inte för mycket. Vi måste behålla vår profil.

Men i sitt avslutningstal här i Linköping var Fredrik Reinfeldt tydlig.

– Låt mig ge beskedet att vi är och förblir Sveriges största skattesänkarparti, sa han.

Stående ovationer
Hans tal möttes av stående ovationer från lyckliga moderata kommun- och landstingspolitiker, som aldrig ville sluta applådera.

– Nu inleder vi en resa som ska gå över framgångar i Europaparlamentsvalet 2004 och som sedanska landa i en revansch som vi alla längtar efter i en valseger 2006, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt i sitt tal på partiets rikskonferens.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".