Nationella hjälplinjen kan räddas

Den telefonjour för psykiskt sjuka som hotas av nedläggning får nu besked från socialdepartementet att pengar håller på att tas fram så att verksamheten kan fortsätta.

– Det är socialministern som har bollen och som bär ansvaret i den här frågan just för ögonblicket, sa Torsten Kindström ordförande i föreningen Balans i Ekot på fredagsmorgonen.

Vädjar om mer pengar
Organisationerna bakom telefonjouren har i ett öppet brev till socialminister Lars Engkvist vädjat om mer pengar. Annars hotar uppsägning av personal och nedläggning i sommar, hävdar organisationerna.

På socialdepartementet pågår nu försök att rädda kvar Nationella hjälplinjen, enligt Lars Lindberg, politiskt sakkunnig på socialdepartementet.

– Det här är en väldigt viktig verksamhet, det är vi överens om. Vi försöker att se över vilka möjligheter som finns att ge någon form av stöd till hjälplinjen, säger han.

Fler våldsbenägna ringer
Hundratals psykiskt sjuka och deras anhöriga ringer varje dag till nationella hjälplinjen. Antalet våldsbenägna som ringer har ökat, hävdar organisationerna bakom verksamheten.

– Behovet finns, det är helt klart. Kanske ökar det också, eftersom vi vet att det finns många människor som mår psykiskt dåligt, säger Lars Lindberg, politiskt sakkunnig på socialdepartementet.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".