Foto: Pierre-Philippe Marcou/PRB

Sorg präglar valet Spanien

Dödssiffran efter torsdagens attentat i Madrid har nu stigit till 200 människor efter att en av de svårt skadade avled natten till lördagen. På söndag är det val i Spanien, men spanjorerna tänker inte på politik.

En man står framför en rad av blommor på trottoaren med en lista i handen och läser upp namnen på dem som dog. Det är hans egen hyllning till offren för terroristattentaten i torsdags.

Framför rådhuset på Puerta del Sol mitt i Madrid stannar folk upp och tittar på blommor, ljus, små lappar och långa handskrivna brev som ligger utlagda på trottoaren. De flesta är mycket rörda.

– Jag kan inte förstå hur de kunde göra det här mot oskyldiga, studenter, folk som var på väg till jobbet, säger Carmen Cabello från Córdoba.

Ovanför från Rådhusets järnsmidesbalkonger fladdrar spanska flaggor dekorerade med svarta sorgeband i vinden. Det är mycket tyst och stilla i den här hörnan av det annars så bullriga och trafikerade Puerta del Sol.

Socialistpartiet kan gynnas
På söndagen är det val i Spanien och frågan är om attentaten i torsdags kommer att påverka spanjorerna.

– Jag tror att rekordmånga kommer att gå och rösta i morgon, för att folk känner ett behov att ge ett fredligt svar på terroristattentaten, säger Soledad Gallego-Díaz, politisk kommentator på Spaniens största dagstidning El Pais.

Många väljare skulle kunna gynna socialistpartiet, eftersom det partiet brukar ha flest väljare som inte tar sig till vallokalerna.

Men å andra sidan brukar människor i krissituationer rösta på den sittande regeringen, säger Gallego-Díaz. Kanske väger de två faktorerna ut varandra och resultatet blir ungefär som enligt prognoserna före attentaten, tror hon. Spanien skulle alltså fortsätta med en borgerlig regering.

Anklagelserna får vänta
Trots att El Pais är en vänstertidning som brukar vara kritisk mot premiärminister Aznar, vill Gallego-Díaz inte kritisera regeringen nu.

Tvärtom har alla, Madridbor, sjukvården och regeringen har gjort en oerhörd insats för att klara av den här enorma tragedin och det är inte tid nu för splittring och anklagelser, säger hon.

Sådana finns om hur regeringen håller fast vid att den baskiska separatiströrelsen ETA är huvudspåret, vilket skulle kunna tjäna det borgerliga partiets politiska syften.

Myndigheterna måste granskas i efterhand
Men att premiärminister Aznar skulle utnyttja den här stunden i ett politiskt spel är i det närmaste omöjlig tanke, säger Gallego-Días.

Däremot måste man naturligtvis i efterhand, när den akuta smärtan och sorgen här i Spanien har gått över, noga undersöka om myndigheterna har skött utredningen mot de skyldiga på rätt sätt, säger hon.

Maria Sjöqvist, Madrid
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista