"Det här är slutet för ETA"

Trots att ingen idag vet vem som utförde torsdagens terrorattentat i Madrid så har händelsen påverkat opinionen i Baskien, där tidningar som vanligtvis stödjer ETA nu aktivt tar avstånd från terrorhandlingar. Oavsett vem som utförde attentatet så innebär det här slutet för ETA, säger en baskisk journalist som inte vill framträda med namn.

– Det här är slutet för ETA, säger reportern, som arbetar på den baskiska tidningen el Correo.

Opinionen svänger
Trots att ingen idag vet om ETA har något med torsdagens dåd att göra, så har det brutala våldet fått opinionen att börja svänga.

Till och med tidningar som normalt försvarar ETA och dess ibland brutala metoder svänger nu och säger nej till att än fler ska dödas i kampen för ett självständigt Baskien.

Tragiskt exempel
För oavsett vem eller vilka som ligger bakom har det blivit väldigt tydligt för alla vad som kan hända när en terrorgrupp lyckas med sina aktioner.

– Jag tror att det här kan bli ett tragiskt och varnande exempel på våldets hemskheter. Det är som att se effekterna av deras politik, säger reportern på el Correo.

Malin Mendel Westberg
malin.westberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista