Solveig Ternström lämnar Centerpartiet

Riksdagsledamoten Solveig Ternström hoppar av från Centerpartiet - i stället tänker hon jobba för de rödgröna inför valet. Anledningen är framför allt Centerns inställning i kärnkraftsfrågan.

Solveig Ternström har tydligt gjort klart att hon inte haft samma syn som alliansen i kärnkraftsfrågan. När riksdagen röstade i frågan i juni var Ternström en av två centerpartister som röstade emot alliansens förslag och redan då talade hon om att byta sida. Och nu gör hon slag i saken och stödjer i stället de rödgröna.

– Jag vill att Mona ska bli statsminister, säger hon till Ekot.

Ternström har skrivit ett brev där hon mer beskriver sitt beslut. Bland annat att alliansens kärnkraftsuppgörelse var fattat utan någon demokratisk behandling eller diskussion bland de centerpartistiska riksdagsledamöterna, och utan hänsyn till valmanifestet och regeringsdeklarationen 2006.

Maud Olofsson, Centerpartiets partiledare, säger så här om Ternströms uppfattning:

– Den är inte sann. Jag hade önskat att Solveig hade deltagit mer i diskussionen i riksdagsgruppen.

Även om Ternström hoppar av Centerpartiet har det länge varit klart att hon inte sitter kvar i riksdagen efter valet. Hon sa tidigare i år att en mandatperiod i riksdagen var nog för henne och att hon inte ställer upp som kandidat i årets val.