Förslag om minskad arbetstid kommer att dröja

Det kommer att dröja innan regeringen föreslår att arbetstiden ska kortas. Enligt arbetslivsminister Hans Karlsson går det inte att korta arbetstiden innan sjukskrivningarna har minskat.

Den socialdemokratiska partikongressen vill ha allmän arbetstidsförkortning. Miljöpartiet och vänsterpartiet också. Men Sverige behöver gå motsatt väg och i stället öka antalet timmar säger arbetslivsminister Hans Karlsson. Förslag om kortare arbetstid får vänta.

– Jag tror att alla kan se, hur önskvärt det än är med kortare arbetstid, att vi inte har det utrymmet nu när vi har 800 000 människor som är borta från arbetslivet på grund av sjukdom. Vi måste få kontroll över den situationen innan vi kan minska antalet arbetade timmar. För närvarande behöver vi öka antalet arbetade timmar, säger han.

De uppgörelser som finns med samarbetspartierna om att sikta på kortare arbetstid, friår och så vidare, hur bra är dem ur det här perspektivet?

– Att införa friår för 12 000 personer är ju en marginell förändring när det gäller antalet arbetade timmar. Det ä ju ett försök för att se om det finns hälsoeffekter av kortare arbetstid. Det är ju det som v och mp vill göra. Det ska vi göra, säger Hans Karlsson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".