Utrikesfödda klarar sig bättre på arbetsmarknaden

Ett trendbrott har skett på arbetsmarknaden. Enligt en undersökning från Statistiska centralbyrån har utrikesfödda klarat sig betydligt bättre på arbetsmarknaden under den nuvarande lågkonjunkturen än under tidigare lågkonjunkturer.

Fram till slutet av 70-talet var arbetsmarknadssituationen för utrikesfödda och inrikesfödda i Sverige likvärdig i termer av arbetslöshet och sysselsättning.

Efter det har situationen gradvis försämrats för utrikesfödda på arbetsmarknaden. I dag är arbetslösheten betydligt högre och sysselsättningsgraden lägre bland utrikesfödda svenskar än bland inrikesfödda.

Men ungefär år 2005 verkar den här negativa trenden för utrikesfödda svenskar på arbetsmarkaden ha brutis. Och enligt Hassan Mirza, som är chef för arbetskraftsundersökningar på Statistiska centralbyrån, har sysselsättningen bland utrikesfödda faktiskt inte minskat under den nuvarande finanskrisen.

– Egentligen är hela nedgången av sysselsatta bland inrikesfödda. Det är ett nytt mönster, säger Hassan Mirza.

Det här betyder dock inte att arbetslösheten bland utrikesfödda inte har ökat, eftersom det har kommit in fler utrikesfödda på arbetsmarknaden. Hassan Mizra blev själv överraskad av siffrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".